När du letar efter ett jobb är det viktigt att sätta din bästa fot framåt. Det innebär att du måste ha ett bra CV och en stark närvaro på nätet. En av de viktigaste aspekterna av din närvaro på nätet är din profilbild. En bra profilbild kan hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna och få ditt drömjobb! I det här blogginlägget kommer vi att diskutera fyra saker att tänka på när du väljer din profilbild i ditt CV.
Hur ser ditt CV profilbild ut?
Vad utgör en bra CV profilbild egentligen? Jag tänkte hjälpa dig lite på traven med tips och trix som du bör tänka på när du väljer ditt nästa CV bild eller profilbild till tex. LinkedIn, här kan du se hur min LinkedIn profil ser ut.
4 saker du måste tänka på när du väljer ditt CV bild.
- Du bör tydligt kunna se hur personen ser ut på bilden Så inte helkropp utan beskär vid bröstet
- Inget som distraherar i bakgrunden
- Kläder utefter vilket slags jobb du söker eller vill ha
- Bra belysning
Rena bilder
Med rena bilder menar jag att du vill absolut inte att din bild skall distrahera den som tittar med att göra något annat eller att inte fortsätta läsa ditt CV som du har skapat, eller ditt LinkedIn innehåll.
Det skall inte vara något i bakgrunden i din bild som kan störa den som försöker se hur du ser ut, du skall definitivt inte ha på dig solgalsögon eller använda en semesterbild med ett dricksglas av något slag framför dig. Jag har sett så många chockande CV bilder att jag nästan blir mörkrädd.
Personligt varumärke / personal branding
Är du ett personligt varumärke dvs. försöker att etablera ditt egna personliga varumärke för dig själv så tycker jag att din personlighet gärna får skina igenom i din profilbild.
Jag vill tex. med min LinkedIn in profilbild visa att jag är en glad och har lätt för skratt medan jag fotograferar därför mitt val av profilbild.

Ta ditt egna CV profilbild
Har du ingen som kan hjälpa dig med att ta ditt CV bild åt dit så placera din mobiltelefon så den står stadigt sedan sätter du den på timer så du själv hinner några steg ifrån din smarttelefon. För du vill synas i bilden tydligt men absolut inte för nära heller. Välj en neutral bakgrund, ju längre du står ifrån bakgrunden desto suddigare kommer bakgrunden att bli vilket är jätte positivt.
De flesta smartphones har idag något som heter porträtt mode så sätt gärna din telefon på just porträtt när du tar din bild. I porträtt mode så hjälper din mobilkamera att göra din bakgrund suddig åt dig på ett fint sätt.
Du kan behöva ta flera bilder tills du känner dig nöjd. Var gärna utomhus om du kan för då är ditt ljus oftast bättre om du tar din bild under dagtid. En molnig dag funkar perfekt även regn och rusk se bara till så att du är under tak.
Snurra runt 360 grader
Du kan med fördel sätta kameran i selfie mode och sedan snurrar du sakta 360grader och tittar på ditt ansikte för att se hur ljuset faller.
Du kommer då tydligt att se att det är finare i ett visst ljus oftast när ljuset kommer riktat mot ditt ansikte (inte direkt solljus dock) jämfört när du har ljuskällan bakom dig, det är lätt du blir lite mörkare under ögonen samt dina eventuella rynkor kommer att framhävas lite mer om du inte har någon ljuskälla framifrån också.
Blandljus/ ljustemperatur
Är du inomhus och fotograferar och är nära ett fönster samtidigt som du har en lampa tänd inne så kommer du att få blandljus med det menar jag olika sorters ljustemperaturer. Din inomhus lampa är troligtvis åt det gulare hållet medan fönster ljuset är lite blåare (kallare i färgen) det kan då påverka din ansiktsfärg.
Fördelaktigt om du kan hitta en plats med samma sorts ljus. Är du vid fönstret kanske du skall släcka lampan inne så slipper du det gula ljuset och bara har fönsterljuset. Har du glasögon så kommer du troligtvis få blänk i dina glasögon av fönstret. Det slipper du om du är utomhus och fotograferar.
Gul eller röd i ansiktet?
Viktigt att även tänka på att väggarna ja allt som är runtomkring dig egentligen så likadant om du är i skogen, allt du har runt dig som har färg kommer att färga av sig på dig och då specifikt på din hud och kan då orsaka färg stick i din hud.
För att prata klarspråk som kommer du att bli extra röd i ansiktet om du ställer dig bredvid ett typiskt svenskt torp som är rött med vita knutar.
Likadant står du i en skogsdunge med träd som är lummiga med gröna löv så kommer ditt ansikte bli mer åt det gula hållet osv.
Neutral fotoplats
Försök därför att hitta en fotoplats som är neutral i sina färger eller att du går så pass långt ifrån den röda stugan eller skogsdungen så att dess färg inte färgar av dig på dig.
Klädval för profilbild
Ditt klädval påverkar också färgen i ditt ansikte så klart eftersom dina kläder är så nära ansiktet. Det är nästan en mardröm att fotografera en person som har på sig varselkläder du kommer väldigt ofta behöva redigera bilderna lite extra för att få en normal hudton i ansiktet, för ansiktet kommer garanterat att bli gult eller orange beroende på varselklädernas färg så klart.

Bilden ovan använde jag en Profoto A1 blixt som satt på kameran vi stod i en väldigt ojämn terräng jag hade hoppat upp på en sten för att kunna ta den här bilden. Så var inte super bra ställe att sätta upp ett ljusstativ på. Blixten skulle ha behövt vara lite närmare modellen i det här fallet. Men inget jag inte kan redigera efteråt.
Du ser på vänstra oredigerade bilden att jag har målat en röd cirkel på hennes haka där hennes jacka har färgat av sig. Det hade eventuellt kunnat undvikas på plats genom att vinkla ut hennes krage lite för innanför är kragen svart. Så det kan du ta lärdom av och själv tänka på nästa gång, jag vet jag kommer att göra det i alla fall så hade jag sparat en hel del redigerings tid.
Lycka till med ditt CV porträtt
Jag hoppas du har tagit med dig något av mina 4 saker att tänka på när du väljer ditt CV profilbild samt övriga nämnda fototips här ovan Till när du skall ta ditt egna CV porträtt. Känner du att det är för svårt och vill ha professionell hjälp med att ta ditt porträtt till din profilbild så gör jag det super gärna. Bara att boka tid med mig så fixar jag till ett snyggt och passande profilbild till dig.
Jag har skrivit en artikel som berör just LinkedIn Profilbilder om du är intresserad utav det och i den här artikeln berör jag hur ofta man bör byta sin profilbild.
KONTAKTA Helen Shippey
hey@shippey.se
Fotograf Helen Shippey har sin bas i Västerås, Västmanland men tar fotouppdrag runt om i hela Sverige där hon kuskar omkring i sin Dethleff husbil.