pengar i en mans händer

Din hälsa är din största tillgång när du är egenföretagare

När du är egenföretagare är din hälsa din viktigaste tillgång. Om du inte är frisk kommer du nämligen inte att kunna arbeta. Och när du inte arbetar tjänar du inga pengar. Så enkelt är det.

Därför är det så viktigt att ta hand om sig själv och hålla sig frisk när man är egenföretagare. I det här blogginlägget kommer jag berätta hur illa det gick för mig när jag var ute på ett fotouppdrag i Stockholm för att jag inte är tillräckligt tränad men jag mår bra i alla fall.

 

Men först vill jag berätta hur jag försöker hålla mig frisk. Jag är ingen hälsofreak på något sätt – jag går inte till gymmet varje dag eller något liknande. Men jag försöker äta relativt hälsosamt och få tillräckligt med sömn. Och självklart tar jag mina vitaminer… i alla fall när jag kommer ihåg det.

 

Din hälsa din bästa tillgång

Som egenföretagare borde jag alltid ha min hälsa i åtanke. Jag måste vara försiktig så att jag inte överarbetar utan tar hand om mig själv så att jag kan fortsätta arbeta. Men det är lättare sagt än gjort många gånger.

 

Inte värt hälsorisken

Det är inte värt att riskera sin hälsa för ett fotouppdrag eller något annat jobb. Om du inte är frisk kan du inte arbeta och då kan du inte fakturera dvs tjäna pengar. Det är full logik i det men ändå har jag så svårt att komma iväg och träna, jag har massor av dåliga ursäkter. Vardags motion är min bästa vän det gäller bara att få in det i den dagliga rutinen.

Tränings utrustning

Gillar att träna

Det komiska är att jag faktiskt gillar att träna när jag väl kommer till gymmet. Men jag tränar helst när jag inte tänker på det. Hur tränar du helst?

 

Träna utan att tänka på det som träning

Det som fungerar allra bäst för mig är att göra aktiviteter där jag inte tänker på att jag tränar, som en 4,5 timmars golfrunda och en 3 timmars MTB (Mountain bike) cykling i skogen.

Det tycker jag är kul och det är så klart jätte bra för min egna hälsa också. Men båda är säsongs betonade så behöver en vinteraktivitet också i alla fall om man skall hålla sig kvar i Sverige. Kom gärna med tips om du vet något som du tror kan passa mig som aktivitet under vintern.

 

Att bli sängliggandes är inte bra

Som egenföretagare är det inte bra för företagets ekonomi att inte kunna arbeta. Därför är det så viktigt att man är i god fysisk form och har bra hälsa själv. Man behöver inte alls vara en bodybuilder men bra kondition skadar ju liksom aldrig eller hur? Ens hälsa är ju så viktig för att klara av att utföra sitt arbete bra, för både sin kunds räkning och för ens egna skull.

 

Egenföretagare eller solopreneur

När man är egenföretagare så är ju ens hälsa det viktigaste man har för utan den så kan man ju inte arbeta så lätt att glömma bort. Arbetar man inte så kommer företaget sakta men säkert att försvinna det är ju ett faktum. Och det vill ju ingen så klart eller hur?

 

Ta vara på din kropp och din hälsa

Just därför är det kanske extra viktigt för oss egenföretagare att ta vara på vår kropp och hälsa. Är du inte tränad i din kropp så kan det stå dig väldigt dyrt inte bara med naprapat och kiropraktor räkningar men också i att du inte kan utföra ditt arbete som vanligt. Uteblivna intäkter för att tala klarspråk.

två glada tjejer med träningskläder på sig

En välmående kropp ger ett välmående företag

Så jag uppmanar både dig och mig själv till att börja träna jag behöver träna upp min bål och ländrygg det är vad som tar mest stryk hos en fotograf du kanske behöver lägga lite extra krut på någon annan muskel beroende på vad du gör mest om dagarna.

 

Alltid lätt att vara efterklok.

Som egenföretagare borde jag alltid ha min hälsa i åtanke. Jag måste vara försiktig så att jag inte överarbetar mig själv och tar hand om mig själv så att jag kan fortsätta arbeta. Men det är lättare sagt än gjort många gånger.

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Tung fotoväska

Har du någon gång burit något som du vet egentligen är för tungt för dig och att det här kommer kroppen att ta stryk utav? Det var precis det jag gjorde under ett fotouppdrag i Stockholm. Min fotoväska var alldeles för tung för mig att bära på ryggen. Men det är ju lätt att vara efterklok och då är det ju försent tyvärr.

 

Jag klarade av att arbeta hela den dagen och utföra mitt fotouppdrag utan problem men blev helt sängliggandes dagen efter och en vecka framåt. Som egenföretagare är det inte bra för företagsekonomin. Därför är det så viktigt att man är i god fysik och hälsa själv. Man behöver inte alls vara en bodybuilder men bra kondition skadar ju liksom aldrig eller hur?

En mannlig kropp där han håller en hand för sitt hjärta

Var rädd om din kropp och hälsa

Jag vill med det här inlägget påminna dig om att var rädd om din hälsa du har bara en hälsa och en kropp. Är man inte rädd om den kan det bli dyrt. För mig vid det här tillfället så blev jag inkapabel att jobba i drygt en vecka för att det gjorde så ont.

Det var inte förrän en kompis sa åt mig på skarpen att gå till en som hjälper dig med ryggen nu!

Medan jag gick ock tänkte det går över snart. Vilket det kanske hade gjort men jag lyssnade i alla fall på min vän och ringde Danny Vingehag på Ergonomi Center om hjälp.

Han fixade en akut tid till mig samma dag som jag är oerhört tacksam för. Dagen efter var jag en helt ny människa jag kunde gå igen det var helt otroligt. Så jag kan varmt rekommendera att har du ont i kroppen någon muskel eller så och behöver hjälp så ring Danny! Kan varmt rekommendera honom.

Han förberedde mig på att jag kanske är lite öm i ryggen dagen efter behandlingen vilket skulle vara fullt normalt. Men det hade jag som tur var inte. Jag kände mig fullt frisk och vid god hälsa. Jag var överlycklig, -jag mådde bra.

 

Dry Needling

När jag ändå håller på och rekommenderar så kan jag rekommendera Naprapat Daniel Ringh som jag gick till året innan när jag också hade värk i kroppen efter att ha haft en intensiv fotograferings och redigerings period. Den gången förespråkade han Dry needling som komplement till massagen, som också den fungerade. Jag hade en annan sorts värk den gången men båda var pga att jag är otränad. Så om jag har lärt mig något så borde jag träna, om jag skall orka arbeta som fotograf och redigera bilder i några fler år framåt.

 

En välmående kropp ger ett välmående företag

Så jag uppmanar både dig och mig själv till att börja träna jag behöver träna upp min bål och ländrygg det är vad som tar mest stryk hos en fotograf du kanske behöver lägga lite extra krut på någon annan muskel beroende på vad du gör mest om dagarna.

 

kropp och hälsa Kvinnas händer full med småpengar och sedlar

Hur kom det sig då att jag gjorde illa mig i ryggen?

Vid just det här tillfället så var det för att jag ville ha en annan fotovinkel.

Vad gör man inte för konsten liksom! 🙂

Jag önskade att jag hade möjlighet att komma lite högre upp än där jag stod. Vi var mitt i Stockholm så jag kunde inte använda mig utav min DJI drönare det hade jag kollat innan vi åkte till fotoplatsen som ligger vid Postnord kontoret. Drönare hade annars vart ett klockrent val.

Jag hade ingen stege med mig men hade ett berg bakom mig som kunden föreslog att vi kunde klättra upp på för att se om det skulle bli en bättre fotovinkel?

En fotograf kollega till mig i England som jag träffade medan jag bodde i Egypten hon åkte alltid omkring med en stege på alla hennes fotouppdrag. Men det var för hon var rätt så kort i rocken, jag är rätt lång så har inte samma problematik som hon har.

 

Vi klättrade upp på ett litet berg.

Sagt och gjort jag tar min alldeles för tunga kameraväska med på tok för mycket saker i som jag i just det här fallet inte behövde uppe på berget, som min Mac book laptop och extra Profoto A1 blixtar etc. funderade i några sekunder om jag skulle lämna lite av fotoutrustningen i bilen men det var inte min bil och vi var i Stockholm så ville inte lämna sakerna liggandes där heller (jag har vid tidigare tillfälle haft inbrott i min bil och blivit bestulen på en stor del av min fotoutrustning)…. så jag valde att ta med mig allt, drygt 20 kg fotoutrustning på ryggen. -Inte det bästa för min kropp och hälsa direkt…

Kropp och hälsa Hälsosam fotograf med sin kameraväska

Jag är så otränad- det är pinsamt.

Tänk dig nu att jag som är oerhört otränad skall klättra upp för ett halt berg, det hade regnat dagen innan med 20kg på ryggen, jag var tvungen att gå väldigt framåtlutad för att inte ens trilla bakåt pga tyngden.

Jag kom upp till toppen av berget flåsandes medan min fotoklient hade typ skuttat upp kändes det som, och verkade helt oberörd av att det var en svår bergspassage vi hade gått upp på. Okej jag kanske överdriver lite…. Men ni fattar.

Jag klarade av att arbeta hela den dagen och utföra mitt fotouppdrag utan problem men blev helt sängliggandes dagen efter och en vecka framåt.

 

Planera din fotografering för din hälsas skull

Jag var ute på ett fotouppdrag där mina förutsättningar ändrades mot vad jag hade planerat från början. Det händer ofta att mina foto förutsättningar förändras av olika anledningar på kort varsel så det gäller att vara beredd och hänga med för att fullfölja sitt fotouppdrag på bästa sätt varje gång utefter de förutsättningar som finns.

 

Planera fotouppdrag

Jag försöker planera mina fotouppdrag så att jag inte belastar min kropp mer än nödvändigt. Därför äger jag en hel uppsjö av olika fotoväskor.

Eftersom mina fotouppdrag varierar så försöker jag alltid välja den fotoväska som passar fotouppdraget bäst.

I just det här fallet så hade det underlättat om jag hade haft en annan av mina fotoväskor för att klättra upp på berget då hade jag säkert inte gjort mig illa och haft hälsan i behåll. I alla fall inte gjort illa mig då men troligtvis vid ett annat tillfälle, eftersom jag ändå fortfarande är otränad.

Förebygga ohälsa

Hälsan är inte bara huvudet och hjärtat, hälsan är helheten.

Det finns olika typer av hälsa som mental och fysisk hälsa.

EN kvinna i träningskläder och en man i träningskläder

Hur ser din arbetshälsa ut?

Arbetar du hårt och tar inte hand om din hälsa så kommer det påverka dig på något sätt.

Det är viktigt att titta på helheten och inte bara en del av vad man tror problemet är. Så bara för att jag har ont på ett ställe så kan orsaken vara från ett annat ställe i min kropp. Det är därför det är viktigt att ta hjälp från experter i området.

Försöker du aktivt förebygga ohälsa i ditt arbete? Det finns ju så klart flera olika sorters hälsa att tänka på i jobb sammanhang inte bara fysisk ohälsa utan även psykisk hälsa eller psykisk ohälsa. Men jag tänker inte gå in på det här utan hålla mig till mig själv och hur jag skall försöka behålla min egna hälsa och kropp intakt.

 

Min dag med min fotoklient i Stockholm

Det var en fantastisk dag tillsammans med min fotoklient i Stockholm. Han körde runt mig i hans bil till massor av olika fotoprojekt som skulle förevigas.

Vi träffades innan solen ens hade gått upp och åkte hem långt efter att den hade gått ner. Vi utnyttjade alla soltimmar under dagen för att få det bästa ljuset på våra fotomotiv. Jag älskar att fotografera i Stockholm – det finns så många intressanta platser att fotografera!

 

Viktigt att må bra

Dagen efter behandlingen satte jag mig i min husbil för att sträck köra mellan Västerås och Umeå för att ta tag i nästa fotouppdrag som skulle vara i en veckas tid.

Det är viktigt för mig att må bra för då presterar jag också bra.

 

Hur viktig är din hälsa för dig?

För din hälsa är ju ändå rätt viktig för dig eller hur? Min är det i alla fall. Jag måste bara bli mer hälsomedveten själv, påminna mig om hur viktigt min hälsa är för att skapa ett fungerande och även hälsosamt företag. Men då mer ur perspektivet hälsa i god ekonomi för företaget.

 

Min dag med min fotoklient i Stockholm

Det var en fantastisk dag tillsammans med min fotoklient i Stockholm. Han körde runt i hans bild till massor av olika fotoprojekt som skulle förevigas.

Vi träffades innan solen ens hade gått upp och åkte hem långt efter att den hade gått ner. Vi utnyttjade alla soltimmar under dagen för att få det bästa ljuset på våra fotomotiv. Jag älskar att fotografera i Stockholm – det finns så många intressanta platser att fotografera!

 

Magiska bilder!

Som tur är blev det magiska bilder från fotograferingen runt om i Stockholm kanske inte just de från berget men många av de andra jag fotograferade den dagen blev kanon bra. Så jag är nöjd med min fotodag och fotoinsats i alla fall. Vilket är härligt att kunna säga att man är nöjd med bilderna.

Har fått höra många fina ord om bilderna från både kunden och webbutvecklare som skall sätta in bilderna i kundens nya hemsida.

Det här var min dag i Sveriges storstad Stockholm, hur var din dag?

Hoppas du fick lite inspiration och framförallt tankar på vägen till hur du skall behålla din hälsa och kropp i god form.

Det är viktigt att ta hand om sin hälsa och kropp på olika sätt. Man kan inte bara fokusera på en aspekt av hälsan, utan man måste hitta en balans som passar en själv som individ och familjesituation.

Ta hand om dig!

/Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Ek löv med frost på

Fokusera rätt!

Hur fokuserar du rätt i dina bilder? Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att

Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Fotografera i skymning i Västerås

Att fotografera i skymning skapar nästan alltid vackra bilder.  Det är ett super vackert ljus i skymningen precis innan solen går ner. Gyllene timmen (Golden Hour) ja, kärt barn har

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

Fototips familjebilder bild på en familj

10 fototips till bättre familjebilder!

10 fototips till hur du tar bättre familjebilder! Önskar du precis som jag att ha fler och bättre familjebilder på din familj? Jag tänkte hjälpa dig på traven med 10

Fototips Porträtt på ett barn

Fototips- Låt det regna inomhus

Här kommer fototips om hur du får det att regna Tänkte ge dig mitt fototips om hur du får det att regna inomhus. Vi vill så klart inte ha hål

Glad tjej

Välj rätt fokuspunkt!

Välj rätt fokuspunkt i dina bilder! Funderar du på vilken fokuspunkt som är rätt? Känner du att din bild inte riktigt funkar ibland? Det kan bero på flera saker så

Glad Fotograf i sverige, Helen Shippey

Varumärkesbilder

Vad säger ditt varumärke om dig? Vi väljer alla ett varumärke som vi på något sätt gillar och har fått förtroende för. I alla fall gör jag det, känner du

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.