Fotograf med sin fotograf kund

Följ med på ett fotouppdrag

Häng med mig på fotouppdrag

För att genomföra ett fotouppdrag krävs både förberedelse och planering. Det finns även en hel del att tänka på under samt efter fotograferingen. I detta blogginlägg delar jag med mig av hur jag brukar gå tillväga samt hur ett fotouppdrag med mig brukar gå till.

Givetvis så kan detta skilja sig åt beroende på om det är en privatperson eller ett företag som jag ska fotografera åt eller om bilderna ska användas till en kampanj eller sociala medier etc.

Fotouppdrag bilder 
Tjej med kamera väska går i en industri lokal

Förberedelser inför fotouppdrag

När jag åtar mig ett nytt fotouppdrag är alltid det första steget att prata med kunden om vad det är för bilder som de är i behov av. Sedan är det dags att titta på olika platser som kan passa för dessa bilder, vilket även kallas för location scouting. Det är väldigt viktigt att bilderna tas i rätt miljö för att kunna förmedla rätt känsla och budskap.

Dagen innan fotograferingen packar jag alltid min kamerautrustning för att vara säker på att jag får med mig det som behövs. Jag har många olika kameraväskor så jag väljer alltid väska utifrån fotouppdraget. Om jag ska ut i skogsterräng så får min rullväska stanna hemma och istället använder jag ryggsäck.

Jag laddar alla batterier till dem kameror som jag ska ha med mig. På alla fotouppdrag har jag med mig minst två stycken kamerahus och ibland även tre beroende på fotoprojekt. Oavsett fotouppdrag är det alltid bra att ha med sig en extra kamera ifall något skulle hända. När jag ska fotografera sport förekommer det att jag använder två kameror samtidigt. Vid sportfotografering gället det att vara beredd hela tiden då det går så fort och det går snabbare att byta kamera än objektiv. Så när jag ska ut och fotografera golf eller rally så har jag alltid två kameror redo. Om du vill kan du även läsa blogginlägget en dag med sportfotografen för mer inspiration. 

Förutom kameror så packar jag även med de blixtar och stativ som behövs. Jag har nästan alltid med mig alla mina ljusformare till mina blixtar så att jag kan byta ifall det skulle behövas.

Jag har oftast en tanke inför fotograferingen men ser till att vara beredd på att vara flexibel om förutsättningarna skulle förändras eller om jag skulle känna för något annat i stunden.

Det går aldrig att veta hur ljusförhållandena kommer att vara utomhus och därför krävs det att man är förberedd. Inomhus kan det finnas taklampor och andra ljuskällor som påverkar och därmed kräver att ljussättningen förändras. Ju mer erfarenhet av ett specifikt fotouppdrag du har desto bättre rustad är du med kunskap för att hantera situationer och eventuella utmaningar som kan uppstå.

Fotouppdrag bilder 
Företagsfotograf Helen Shippey vid vattnet i Västerås

Vad finns i min fotoväska?

Min fotoväska är alltid förberedd med det mesta och i den finns föremål som man kanske inte tror hör till. Men efter mina år som fotograf har jag lärt mig att det mesta kan hända. Därför finns bland annat plåster, nål och sytråd, värktabletter, sax, plastpåsar, hårsnoddar och ja lite av varje i min fotoväska. Det här är saker som både jag men framförallt min kund kan vara i behov av under fotograferingen.

Nu när intresset för film har växt allt mer så har jag också alltid med ljudupptagning och små myggor ifall det skulle behövas filmas med ljud.

Fotouppdrag bilder 
Shippey reklamfoto Dubai Västerås Sverige Reklamfotograf Reklam Modellfoto Modellfotograf

Att tänka på under fotograferingen

Väl på plats kontrollerar jag hur det är med alla och säkerställer så att vår ursprungliga plan fortfarande är den som gäller. Det är väldigt viktigt att ha en bra kommunikation med kunden och att vara flexibel.

Det är även viktigt att ha en dialog med modellen så att den som fotograferas inte känner sig obekväm framför kameran. Många som inte har erfarenhet från att bli fotograferade sen tidigare kan lätt känna sig bortkomna framför kameran. Därför försöker jag skapa en mer lättsam stämning där jag pratar och skojar med den som blir fotograferad för att den ska känna sig mer bekväm och tycka att det är lika roligt som jag tycker det är att fotografera. 

Något som kanske är självklart för de flesta men som ofta ändå glöms bort är att tänka på hur ens egna humör är då det ofta är smittsamt. Om jag skulle ha en stressig morgon eller komma till fotouppdraget oförberedd så kommer det även påverka dem andra. Jag försöker alltid förmedla att jag har det roligt för att även dem runt omkring också ska ha det.

Det gäller att tänka på att klä sig utifrån vad som ska fotograferas samt väder och miljö. Att ligga på golvet eller klättra på stegar för att ta bilder i olika vinklar är inget ovanligt. Det finns som sagt inget dåligt fotoväder, bara dåliga kläder… 🙂

Fotouppdrag Företagsfotograf Västerås Helen Shippey Företag Fotograf Verksamhetsbilder

Yttre omständigheter och förändringar

Ibland kan det hända att yttre omständigheter såsom väder gör att vi inte kan fotografera på den ursprungliga platsen och därför ser jag alltid till att ha en plan B.

Under mina år som fotograf har jag aldrig behövt ställa in ett fotouppdrag men däremot så har jag behövt förflytta den till en annan plats. En gång hamnade jag i en kraftig sandstorm i öknen i Dubai så vi satte oss i bilen och åkte till stranden för att fortsätta fotograferingen där istället.

Vid regn har vi behövt förflytta oss till en plats med något slags tak eller skydd. Jag är en mycket positiv person som ser lösningar istället för problem. Det är en egenskap som har hjälpt mig i många situationer, inte minst när jag skulle fotografera Donald Trump för ett tidningsomslag.

Då fotografyrket kan vara stressigt på grund av deadlines, förseningar och teknik som inte fungerar är planering och förberedelse A och O.

Fotouppdrag bilder
Helen Shippey flyger med en DJI Phantom 4 Pro drönare

Efter fotograferingen

Jag sammanställer alla bilder så att kunden får se dem redigerade i ett webbgalleri och sedan välja därifrån. Kunden får även bilderna högupplösta och redo för att publiceras i broschyrer och dylikt. De får dessutom alltid bilderna i webbformat och i måtten för sociala medier för att själva kunna lägga upp dem på sin hemsida samt publicera bilderna direkt.

Jag har även möjlighet att hjälpa mina kunder att planera för att komma fram till vilka sorters bilder som de kommer att ha behov av längre fram till hemsida, sociala plattformar eller kampanjer. På så sätt får kunden en egen bildbank med egna bilder som passar deras varumärke och behöver inte använda sig utav stockbilder som lätt blir opersonliga. Det bästa är att fota dessa bilder på en gång när jag ändå är på plats och har fotoutrustningen med mig men annars kan vi planera in ännu ett fotouppdrag.

Ungefär så ser mina fotouppdrags dagar ut! Har du frågor är det bara du frågar på jag svarar så gärna så gott jag kan.

 

Boka din fotograf

Vill du boka mig som din fotograf? Jag diskuterar gärna dina fotograferings möjligheter med dig.

Om du inte befinner dig i Västerås, Västmanland inga problem jag åker ofta på olika fotouppdrag inom Sverige med min Dethleff husbil.

KONTAKTA OSS
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotouppdrag bilder 
Helen Shippey Professionell Fotograf med Gesällbrev
Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag. Men vilket är det bästa objektivet? Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt

Solrosfält fotograferad med drönare

Behöver man använda ett UV filter?

Jag fick tips om UV filter Är UV filter något att ha på sitt objektiv? När jag började fotografera så fick jag tips från andra fotografer att man skulle ha

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Fotokomposition Män ligger och vilar på en bänk

Börja med gatufotografering

Gillar du gatufotografering? Gatufotografi eller street photography handlar om att fånga spontana ögonblick av människor i offentlig miljö. Personligen älskar jag gatufotografering då man verkligen får tillfälle att använda sin

Drönare

Vart får man flyga drönare?

För att få flyga drönare i Sverige och i Europa krävs det dels ett drönarkörkort men du behöver också ha koll på en rad andra delar som gör flygningen säker

studio fotografering med två människor

Bilder med attityd!

Vi önskar bilder med attityd! Fick ett telefonsamtal från Chef redaktören, Daniel Nordström på tidningen VLT, Mitt Media Bonnier News. Han skall tillsammans med Katarina Graffman starta en podcast och

tre personer skriver på en white board ute i naturen bildbanks bild för ditt varumärke

Det som skiljer dig från mängden är DU!

Jag visualiserar företag och varumärken! Jag hjälper företag både stora som små med bilder som förstärker deras varumärke. Detta gör jag för att framtidssäkra tillväxten och närvaron i digitala kanaler

Helen Shippey Professionell Fotograf i Västerås och Eskilstuna

Vad är visuell kommunikation?

Kommunicerar alla bilder? Bildkommunikation har idag stort inflytande på oss alla varken vi vill det eller ej. Vi blir matade med bilder hela tiden oavsett vart vi tittar. Så titta

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.