Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Fotografera i skymning i Västerås

Att fotografera i skymning skapar nästan alltid vackra bilder. 

Det är ett super vackert ljus i skymningen precis innan solen går ner. Gyllene timmen (Golden Hour) ja, kärt barn har många namn för vad folk kallar det. Vackert är det, oavsett vad du vill kalla ljuset 🙂

Det är även ett vackert ljus precis efter solnedgången som kallas blå timmen (Blue Hour). Den inträffar ca 15 minuter efter att solen har gått ner och varar i ungefär 30 minuter, så det är inte jättelänge.

Hur du fotograferar i skymning

Det viktigt när du vill fotografera vid skymning, att vara på plats när det sker för det varar så kort tid. Därför är det bra att kolla runt några dagar innan på samma plats för att, som jag brukar kalla det, reka (rekognosera) inför dina fotograferingar. Ett stativ hjälper vid skymningsfotografering men inget måste jag tog dessa bilder utan.

Fotografera i skymning bilder
Professionell Porträttfotograf Helen Shippey i Västerås

Väder och vind spelar roll vid skymnings fotografering!

När du är ute och fotograferar i skymning måste du ha tålamod, för det är inte alltid som vädergudarna spelar dig i händerna. Ibland är allt perfekt medan andra gånger inte alls. Ge inte upp om du inte ser ljuset just den dagen. Antingen väntar du en stund om du ser att solen är i moln eller kom tillbaka en annan dag.

Håll ögonen öppna för andra vyer under skymning!

Du kan även hålla ögonen öppna för nya möjligheter som också är vackra att fotografera i skymning. Som en fiskare som inte var där tidigare eller en cyklist som ligger och vilar sig en stund som ger dig möjlighet att skapa fina siluettbilder med dem som förgrund av din bild. Det är ju inte säkert de är kvar länge. Jag kan berätta att den här killen som fiskade, hade fiskat klart när jag kom så jag hann bara ta en bild. Killen som vilar sig på bänken satte sig snabbt upp efter att jag hade börjat fotografera i hans närhet och då var själva stunden borta. Det gäller verkligen att se och ta tillfällen när de är framför dig.

Fotografera i skymning bilder
Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Se ljuset i dina skymningsbilder!

Under mina fotokurser jag håller i Västerås och runt om i Västmanland och Närke diskuterar vi mycket om att lära sig se ljuset i sina bilder.

Vart kommer ljuset ifrån?

Hur skall man tänka när ljuset kommer bakifrån respektive om det kommer framifrån?

Vilken effekt vill du ha i dina bilder?

Vad vill du skapa för känsla med din bild?

Vill du lära dig mer om hur du tar bättre och mer intressanta bilder är du välkommen att hänga med mig på en av mina fotokurser.

Hur skapar man stjärnformseffekt av solen i sina bilder i skymning?

Har du någonsin funderat på hur du skapar en stjärnform av ljuset i dina bilder? Under mina fotokurser leker vi fram hur man skapar en stjärnformation med det ljus man har i bilden, om det är solen, en lampa eller en gatlykta etc.

Det enkla svaret är att säga använd en bländaröppning högre än F.8 så är det löst. Sedan kan du ha en högre siffra på ditt bländartal och det skapar lite andra effekter av just ljusstrålarna från solen eller lampan i din bild. Lek gärna fram vilket bländartal du behöver för just ditt tillfälle där du är. Har du F. 16 eller högre siffra så blir det oftast vackra fina stjärnstrålar av solen eller lampan. Vilket som är ditt högsta bländartal beror på det objektiv du använder. Bland mina objektiv så är ibland högsta F.22 och ibland F.32.

När du ändrar bländartal så kom ihåg att du även måste ändra relationen i slutartid och kanske även ISO så att du inte skapar en allt för mörk bild, (underexponerad bild). 

Fotografera i skymning bilder
Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Siluett fotografering medan det skymmer!

Det är enkelt att fotografera siluetter under skymning. När det gäller gatufotografering är det roligt att använda sig utav siluetter på folk för att skapa lite känsla i bilderna. Du behöver inte heller vara orolig för att fotografera människor eftersom ingen kan ändå känna igen dem i dina bilder eftersom att de är så mörka (siluetter). För att fotografera en siluett måste du har ljus bakom det du fotograferar, så att den du fotograferar liksom blockerar ljuset lite. Du får tänka på din bakrund här, för är bakgrunden också mörk kommer det inte gå att se din person, utan du måste hitta en bakgrund som är ljusare i nyans än det du fokuserar på för att personen eller byggnaden ska stå ut i bilden.

Fotografera i skymning bilder
Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås
Restaurang Agrill i Västerås i kvällssolen

Skapa kreativa bilder under skymning!

Jag försöker också inspirera till att skapa kreativa bilder när du fotograferar i skymning tex. hitta häftiga reflektioner. Då har din bild kanske två budskap och inte bara ett?

Här har jag tagit kort in i fönstret på Orangeriet på Steam Hotell. Det var inte det som fanns innanför fönstret som var mitt primära mål med bilden utan vad den reflekterade i det vackra skymningsljuset. Man kan ta reflektionsbilder i nästan vad som helst så länge det reflekterar något, så titta på allt från en vattenpöl till fönster för att se vad du ser för något i dess reflektion. Ibland super coolt och ibland inte, så ha det i åtanke och titta runt hela tiden. 

Fotografera i skymning bilder
Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås
Steam Hotell i Västerås, Västmanland, Sverige

Steam Hotell i Västerås i skymning

I Västerås har vi Steam Hotell i som är rätt tacksamt att fotografera för att det är så vackert speciellt under skymning. Är där vid solnedgången så lyser fasaden alldeles gyllenbrun.

Fotografera i skymning bilder
Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås
Steam Hotell i Västerås

Kolla efter detaljer och skuggor i bilder

När du fotograferar arkitektur så sök efter detaljer på fasaden som kanske gör den unik och lite mer speciell.  Även här kan du leka med ljuset och skuggornas effekt det finns på en byggnad. Du kan skapa otroligt vackra bilder med kontraster med ljusa och mörka partier i dina bilder. Dessa kontraster visar sig fint under skymning.

Fotografera i skymning bilder
Fotograf Helen Shippey i Västerås
Baksidan av Kokpunkten i Västerås

Öster Mälarstrand i Västerås

Jag promenerar gärna runt Öster Mälarstrands promenadstråk längs vattnet i Västerås, just för att föreviga de vackra byggnaderna i de olika ljus som vi har till vårt förfogande under skymning. Här har jag promenerat runt alldeles innan solnedgången. Jag stannade aldrig så länge så att solen gick ner helt men nästan. Jag gick dvs innan blåtimmen startade. Men jag kanske stannar nästa gång.

Fotokurser i Västerås och online

Vill du lära dig skapa andra kreativa bilder och inte bara lära dig om att fotografera i skymning så följ gärna med på en av mina fotokurser som jag har, i Västerås med omnejd, samt online.

Du kan skapa din egna privata fotokurs där jag lär ut det du vill förkovra dig mer i inom fotografi. Du kan även följa med på en fotokurs i grupp där du kan ställa dina individuella frågor och på så vis lära dig det du är ute efter.

Läs mer om mina fotokurser här

Är du intresserad utav ett Mentorskap i fotografi så kan du läsa mer om det här.

Boka gärna in ett samtal med mig så kan vi tillsammans komma fram till vilken sorts fotokurs som passar just dig bäst.

 

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

Kontakta Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

bild på många Hänglås

Hitta tillbaka till fotoglädjen?

Fotoglädjen vart är den? Ibland så mister man fotoglädjen. Hur hittar man då tillbaka till sin fotoglädje? Jag får ibland frågan är det alltid roligt att fotografera? -Ja faktiskt jag

Glad tjej

Välj rätt fokuspunkt!

Välj rätt fokuspunkt i dina bilder! Funderar du på vilken fokuspunkt som är rätt? Känner du att din bild inte riktigt funkar ibland? Det kan bero på flera saker så

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

Profoto A1

Profoto A1 – Ditt portabla ljus

Är Profoto A1 något att ha? Vi har länge använt oss utav Canons egna externa blixtar och de funkar superbra. Men när det kommer till studioblixtar så använder vi märket

Studentfirande i Köping på Ullvigymnasiet

Annorlunda studentfirande i Köping

Covid -19 skapade ett annorlunda studentfirande Jag var och dokumenterade Studenten åt Ullvigymnasiet i Köping som jag har gjort flera gånger tidigare. I år så var det så klart ett

profilbild på Gentiana Murseli Porträttfoto Företag Västerås Skyltstället

Linkedin profilbild, är den viktig?

Hur viktig är din LinkedIn profilbild egentligen? Jag skulle säga att din profilbild på LinkedIn är jätte viktig. Din profilbild är din första kontakt med potentiella nya arbetskollegor, chefer och

7 Trender inom foto 2021

Vad är bildkomposition?

  Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad. Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång! Har du kommit hem från en att ha tagit lite

7 st fördelar med att anlita samma fotograf flera gånger

7 st fördelar med att anlita samma fotograf

  Många företagare har ett stort behov av bildmaterial i olika former.     Allt från reklamfotograferingar, kampanjbilder, porträttbilder, verksamhetsbilder till unika bilder till hemsida och sociala medier. Jag tänkte berätta

två tjejer som fotograferar

Skräddarsydda fotokurser för företag

Är du kommunikatör på ditt jobb? Jag vet att arbete som kommunikatör, PR och Informatör även innehåller mycket arbete med bilder. Det ökade informationsflöde som finns kräver massor av olika

Körsbär med svart bakgrund

Putsa kamerans kontakter på ditt objektiv

Objektiv kontakterna behöver också göras rent ibland Mitt objektiv klarade inte av autofokus längre- panik! Jag träffade en fotograf kollega, Magnus Larsson från Köping och berättade lite förtvivlat att mitt

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.