Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång?
Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta del av mina tips nedan när det kommer till bland annat fotoutrustning och kamerainställningar kommer du vara väl förberedd för att lyckas med ditt fotouppdrag.
Här får du mer kunskap om hur du kan använda dig av styrkan i befintligt ljus vid fotografering samt ta del utav inspirerande bilder.

Snabbguide för vackra soluppgångar
Ta reda på vilken tid solen går upp på den dag och plats som du ska fotografera. Det är även bra att organisera fotoutrustningen i kameraväskan så att du snabbt och smidigt hittar det du behöver, för när solen väl börjat gå upp går det fort. Därför är det också viktigt att i förväg planera vart du ska stå när du fotograferar.
Om du fokuserar en tredjedel in i bilden när du ska fota soluppgången kommer det resultera att du får ett djup och bra fokus i din bild. Vilken tredjedel du väljer beror på vad du anser är mest spektakulärt i bilden.
Det kan antingen vara flera moln i häftiga skepnader på himlen som är i vackra färger. Men det kan även vara att du tycker att förgrunden i bilden är mer intressant till soluppgången. Det varierar såklart beroende på vilken plats som du befinner dig på och från vart fototillfälle.

Rekommenderad fotoutrustning
Fotoutrustning som är bra att ha med sig är bland annat ett stativ men även en fjärrutlösare till kameran. Som fjärrutlösare kan du använda till exempel mobiltelefonen ifall din kamera har den möjligheten. Jag började nyss att använda min mobil vilket verkligen är super smidigt!
Ifall det blåser är det bra att tänka på att inte ha kameraremmen hängandes så att den fångas av vinden och far omkring. Detta då det lätt blir kameraskakningar vilket du inte vill ha vid långa slutartider.

Kamerainställningar vid soluppgångar
Använd gärna Manuell (M) eller Bulb (B) funktionen på kameran. Bulb innebär att du själv väljer hur lång slutartid du har. Med Bulb funktion kan du ha hur lång slutartid som helst medan om du använder Manuell kamerainställning så är det på de flesta kameror 30 sekunder som är max. (Jag använder personligen oftast Bulb funktionen och räknar sekunderna högt innan jag sedan avslutar bilden)
Välj ett lågt ISO för att inte få gryniga bilder och en bländaröppning som är F8 eller högre för att få med långt skärpedjup i bilden. Välj sedan den slutartid som behövs för att använda de två andra inställningarna.
För att få en bild med bästa möjliga exponering kan du testa att använda dig utav funktionen gaffling (bracketing). Gaffling innebär att du tar en rad bilder på samma motiv men med olika exponeringar. Du får då förutom en vanligt exponerad bild även en under- och en överexponerad bild så att du sedan kan välja den bästa exponeringen utifrån förutsättningarna som råder, och även föra två exponeringar samman i photoshop om du önskar.
För att få en djupare förståelse för vad ovanstående fototermer innebär så rekommenderar dig att läsa mer om viktiga begrepp och termer inom fotografering.
Ge dig ut och föreviga morgondagens första ljusglimtar!
Lycka till!
Fotokurs
Känner du att du vill ha mer hjälp på traven med att skapa bättre bilder på soluppgångar eller andra foto relaterade genrer? Då kan jag rekommendera mina fotokurser både privata fotokurser och de i grupp kan passa dig. Läs mer om mina fotokurser på min fotokurs sida.
KONTAKTA Helen Shippey
Fotograf med bas i Västerås som reser inom hela Sverige i sin Dethleff Husbil på fotouppdrag!
