Fototips en dinosaurie leksak i hårgele

Fototips för dåligt väder!

Fototips för regnigt väder!

Tänkte ge dig lite tips på ett roligt fotoprojekt du kan göra hemma när regnet bara faller ner utanför fönstret som inte kräver någon dyr fotoutrustning.

Ta den kamera du har hemma kan vara din mobiltelefon.

  • Ficklampa,
  • Hårgelé
  • Leksak eller prydnadssak
  • Glasskål
  • Vatten
  • Citron eller annan snygg frukt
  • Vattenkanna eller tillbringare för att hälla vatten ur.

Men du kan ju vara flexibel på vad du har hemma, hårgelé är absolut inget måste utan du kan experimentera själv med vad du har hemma som passar i färg och form för ditt fotoprojekt.

Jag fotograferade tillsammans med min 8:a åring, det är kul att kunna göra något tillsammans en regnig dag som skapar kreativitet.

Det är dessutom väldigt berikande och kul att se hur barn tänker och kommer på själva med hur det skall se ut både i komposition, ljus och vilka fotoelement som skall vara med i bild och inte.

Bild fototips
Hårgelé i en glasskål. Jag köpte den billigaste hårgelén jag kunde hitta i affären eftersom det var för ett fotoprojekt.
Bild fototips
Citroner läggs ned i hårgelén, skapa ett fint mönster med citronerna.
Bild fototips
Vår citron var tyvärr lite ful inuti så därför gick jag för lite starkare kontraster i redigeringen än jag kanske hade gjort annars

Lek med vatten i dina bilder

Det är alltid kul att leka med vatten för både vuxna och barn eller hur?

Kan tipsa om att hålla till på en bricka så att du enklare kan torka upp efter dig men fundera då på om du gillar din brickas färg om den passar in i ditt fotoprojekt eller inte?

Jag använde här en turkos bricka från IKEA som jag tyckte gav en extra färg klick. Det blev dock väldigt blött på golvet också pga hur dålig jag var att hälla vattnet samtidigt som jag skulle fotografera, så gör inte detta om du har trägolv, flytta då hellre in i ditt badrum.

Vi hade golv moppen redo bredvid oss för att torka av lite då och då. Det kan bli lite kladdigt på golvet om hårgelén spills ut också vilket det gjorde för oss.

Kan erkänna att bilden nedan inte är den snyggaste med mitt rinnande vatten men jag visar den för att du skall förstå hur du kan göra så mer för illustration än ett Work of Art som du hänger på väggen.

Det är en fördel om ni är två men inget måste när du skall hälla vattnet samtidigt som du skall fotografera. Jag hade kameran på stativ. Även med två så kan det misslyckas med vatten hällningen.

Min dotter hällde vid några tillfällen helt bredvid skålen men det misslyckandet skapade något annat som blev lyckat! Så bara för att det inte blir som man tänkt sig från början så kan det skapa något bättre!

Bild fototips
Häller vatten med en IKEA vattenkanna kanske en tillbringare hade vart enklare att hälla med än något med lång pipa.

När fel blir rätt i din bild!

Bild fototips
När vi missade skålen och hällde vatten direkt på golvet.

Här ovan är en bild som egentligen var misslyckad för att vi inte hällde vattnet i skålen utan direkt på golvet bredvid skålen. Men visst blev det ett fint mönster av vattnet när det splashar mot golvet!

När jag såg det i datorn så skulle jag vilja skapa fler liknande och se hur det bildas olika mönster beroende på vad man häller ur samt hur högt från golvet man häller ifrån etc. men det får bli ett annat fotoprojekt för en annan regnig dag.

Bild fototips
När vi råkade hälla rakt ner på golvet istället för i glasskålen

Nu när jag har sett bilderna från när vi lyckades hälla vattnet i skålen så är de bilderna inte alls lika coola, mycket tror jag är pga hårgelén som är i skålen vattnet får då inte samma splash som det får när vatten träffar bara vatten. Men utan att ha provat det så vet man ju inte.

Vi ljussatte med en ficklampa!

Allt vi använde för att ljussätta den här bilden är en ficklampa som finns på Biltema, Ö& B och ICA jag de flesta ställen som säljer ficklampor framme vid kassan så inte någon speciell ficklampa alls.

Ta den du har hemma och testa dig fram. Dess ljusstyrka precis som fotoblixtar ökar och minskar i styrka beroende på din distans mellan ficklampan och det du ljussätter i det här fallet dinosaurie leksaken.

Bild fototips
Ficklampan är ovanför dinosaurien.
Bild fototips
Här ser du ljussättningen.

Släck lampan i taket

Vi hade lampan i taket släckt medan vi fotograferade så vi var i ett mörkt rum förutom ficklampan som lyste åt oss.

Bild fototips
Här ser du ficklampan som du enkelt kan redigera bort eller beskära bort ur din bild

Reflektion i din bild

Jag gillade hur vårt golv reflekterade lite i bilderna så valde att behålla det i bilden, men du kan också beskära bort det eller komponera bort det när du tar din bild beroende på vad du har för golf och vad du själv gillar.

Du får olika känsla och reflektioner beroende på vartifrån din ficklampa lyser. Här tyckte min dotter att ljuset skulle komma från sidan i hennes bild så jag höll i ficklampan åt henne här.

Bild fototips
Ficklampan lyser upp från sidan
Bild fototips
Färdig redigerad bild, jag tog bort ficklampan och dess reflektion i Adobe Photoshop.

Fotolek med vatten

Här försöker vi leka med vatten igen det hälls från en vattenkanna rakt ner i skålen. Men som jag nämnde tidigare så blir det inte så häftiga splash som jag hade hoppats på men man ser att själva gelén rör sig ser lite ut som grodyngel sörja. Ficklampan lyser upp bakifrån så det är en bild i motljus.

Bild fototips

Fototips i siluett fotografering

Du kan leka med siluett fotografering inomhus, allt du behöver är en lampa av något slag som lyser bakom det du fotograferar, i vårt fall en ficklampa. Du kan läsa mer om just siluett fotografering här.

Bild fototips
Siluett fotografering
Bild fototips

Vi körde en Foto tävling

Många barn gillar att tävla likaså den här 8 åringen. Så vi hade en Foto Off (typ som Dance Off) så vi fick båda skapa varsin bild så skulle vi senare se vilken bild som var bäst.

Den direkt nedanför skapade jag och den understa skapade och fotograferade min 8 åring. Vilken bild tycker du vann bästa bild och kreativitet? Bild är ju som sagt upp till betraktaren om den är vacker eller ful så kanske inte spelar någon roll vem som vann? Man får tycka olika.

Vi båda låg på golvet när vi fotograferade så kameran låg vilandes på golvet så vi hade inte problem med att den var för tung för 8-åringen hon behövde inte tänka på det utan bara komponera sin bild och trycka på kamera avtryckaren. Jag hade satt i ordning kamerans slutartid, bländaröppning och ISO så det var klart så hon inte behövde tänka på det, utan bara vara kreativ.

Bild fototips
Min bild
Bild fototips
Bild skapad och fotograferad av en 8 åring.

Fotoinspiration

Jag hoppas du har fått lite fotoinspiration på vad du kan hitta på själv eller med någon annan som är foto intresserad en regnig dag.

Det är super kul att fotografera tillsammans för man föder och ger varandra så mycket inspiration och ideér så jag kan varmt rekommendera en fotopartner om du har en till hands, ålder spelar ingen roll.

Är det något specifikt du vill jag skall ta upp så lämna gärna en kommentar och berätta vad så skall jag försöka göra det nästa gång.

En fotokurs tar dig till nästa nivå!

Är du intresserad av att lära dig ta bättre bilder själv men behöver lite hjälp på traven? Så har jag fotokurser både i grupp och privatkurser. Boka gärna ett samtal med mig så kommer vi tillsammans fram till vilken sots fotokurs som passar dig allra bäst.

Fototips och inspo

Vill du ta del utav fler fototips och kanske även lite foto inspiration så finner du fler fototips här på bloggen.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå och företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås, Västmanland som ofta åker runt i sin Dethleff husbil på olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Fototips familjebilder bild på en familj

10 fototips till bättre familjebilder!

10 fototips till hur du tar bättre familjebilder! Önskar du precis som jag att ha fler och bättre familjebilder på din familj? Jag tänkte hjälpa dig på traven med 10

Utbildad Drönarpilot Västerås Eskilstuna Örebro Helen Shippey Stockholm

Storytelling även kallat bildbank

Stärk ditt varumärke med en egen bildbank Stärk ditt varumärke genom unika bilder. Dina bilder du visar upp berättar vem du och ditt företag är, så ta en funderare på

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag. Men vilket är det bästa objektivet? Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

porträtt på en kille i skogen med en mountainbike

Fotografera i skogen

Vi fotograferade i skogen det blev vår fotostudio Vi drar ut i skogen för att fotografera, den perfekta fotostudion för min kunds fotografering. Jag pratade med min kund Mattias som

Drönare

Vart får man flyga drönare?

För att få flyga drönare i Sverige och i Europa krävs det dels ett drönarkörkort men du behöver också ha koll på en rad andra delar som gör flygningen säker

7 st fördelar med att anlita samma fotograf flera gånger

7 st fördelar med att anlita samma fotograf

  Många företagare har ett stort behov av bildmaterial i olika former.     Allt från reklamfotograferingar, kampanjbilder, porträttbilder, verksamhetsbilder till unika bilder till hemsida och sociala medier. Jag tänkte berätta

Företagsfotograf Västerås Helen Shippey Företag Fotograf Verksamhetsbilder

Varför anlita en professionell fotograf?

Varför skall man anlita en professionell fotograf? I dagens inlägg skall jag beskriva lite om anledningarna till och fördelarna med att anlita en professionell fotograf. Begreppet professionell och professionalism beskrivs

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.