Profilbild på Fredrik Bertilsson Shippey Fotograf Västerås Köping

Guide för bättre porträttfotografering

Vad ska man egentligen tänka på vid en porträttfotografering? 

I ett porträtt ska personen vara i fokus och både bakgrund, kläder samt ljus ska samspela för att framhäva personen i bilden. Ett porträttfoto kan användas i olika sammanhang, vilket är viktigt att ha i åtanke vid val av ljussättning och fotoplats. I detta blogginlägg har jag sammanställt mina bästa tips för hur du lyckas med porträttfotografering.

Visste du att jag även fotograferar porträtt av djur? Läs mer i blogginlägget lyckas med djurfotografering så ser du hur det brukar gå till och boka mig för att boka in en tid för din porträttfotografering.

 

porträttfotografering porträtt

 

Välja kläder inför porträttfotografering

Ett porträtt på linkedin eller på cv:et är det som ger första intryck till flera potentiella arbetsgivare vilket innebär att kläderna ska väljas med omsorg.

När jag fotograferar porträttfotografi till olika jobbsammanhang brukar jag rekommendera dem som ska fotograferas att välja kläder utifrån hur de klär sig i vanliga fall på jobbet. Kläderna ska vara presentabla och få personen att känna sig självsäker då detta kommer resultera i ett naturligt och professionellt porträtt.

Jag brukar även rekommendera att undvika alltför färgstarka kulörer och skrikiga mönster då kläderna lätt kan ta överhand. Det är dock inte meningen att man ska förändra personen utan istället försöka hitta en twist så att kläderna framhäver samtidigt som de ger ett personligt intryck. Det är väldigt viktigt att ett porträtt speglar personen ifråga så att bilden stämmer överens vid exempelvis en arbetsintervju.

 

porträttfotografering porträtt
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås ii ett av deras fina konferensrum.

 

Att tänka på vid val av bakgrund

Med hjälp av bakgrunden kan du förändra stämningen i bilden, välj därför bakgrund utifrån vilket sammanhang porträttfotot ska användas till. 

Bakgrunden ska framhäva personen på ett naturligt sätt och därför bör den vara balanserad med behagliga kontraster. Det får gärna finnas detaljer och färg i bakgrunden men den ska vara fri från störande moment som stjäl uppmärksamheten. Om du vill att porträttet ska ha en suddig bakgrund ska du använda en stor bländare, det vill säga en liten siffra. Ifall du vill få med en företagslogga i bakgrunden så ska du istället använda dig utav en högre siffra.

 

Att tänka på vid profilbilds fotografering

När du ska fotografera porträtt till en LinkedIn profilbild eller ett cv kan du med fördel använda dig av en enfärgad, diskret vägg så att all uppmärksamhet naturligt riktas på personen i bilden. Fotografera även på ett närmare avstånd då fokuset ska vara på ansiktet.

Gällande ansiktsuttryck så bör personen ha ett tilltalande ansiktsuttryck så att man när man tittar på bilden vill ta kontakt med personen. Spelar ingen roll om profilbilden är för att attrahera en ny arbetsgivare eller en ny kund.

porträttfotografering porträtt
Fotograferat utanför Steam Hotell i Västerås

 

Ljussättning vid porträttfotografering

Rätt ljussättning är oerhört viktig när det kommer till porträttfotografering och är ofta helt avgörande om det blir en bra bild eller inte. 

 

Vanligaste misstaget vid porträttfotografering

Ett vanligt förekommande misstag är att endast arrangera ljussättning framifrån och inget alls bakom personen.

Genom att tillföra ljus bakom personen skapas vad som en del kallar hårljus, det hjälper till att separera personen från bakgrunden. Det framhäver personen på ett snyggt sätt samt separerar personen från bakgrunden.

 

Porträttfotografering utomhus

När du fotograferar porträtt utomhus kan du få fantastiska bilder med hjälp av det naturliga ljuset men det kan även vara svårt att hitta en bra plats som ger rätt ljusförhållanden.

Du bör  undvika ett alltför skarpt solljus då det kan få personen att behöva kisa med ögonen för att se samt skapar skarpa skuggor i ansiktet. Försök istället att leta upp ett ”mjukt ljus” vilket blir lättare senare på kvällen när det är golden hour. I inlägget fotografera i befintligt ljus får du fler handfasta tips på vad mer du kan tänka på.

 

Boka en porträttfotografering

Känner du att du behöver nya porträtt? Jag hjälper dig gärna med att skapa passande porträtt och verksamhetsbilder till dig. Boka in en kostnadsfri konsultation så ser vi vilken sorts fotografering som du har behov utav.

KONTAKTA SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås som även reser runt i Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag i sin Dethleff husbil.

porträttfotografering porträtt
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås i ett av deras fina konferensrum med Mälaren i bakgrunden.

 

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Foto-workshop kvällsfotografering

Foto-workshop 28 Mars 2020

Foto-workshop med fokus på kvällsfotografering! Det är dags för en foto-workshop där vi fokuserar på kvällsfotografering. Jag älskar att fånga ljuset i mörkret så att säga. Häng med mig på

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Rally fotografering i skogen

Utmaningen med rallyfotografering

Vilka kamera inställningar för rallyfotografering? Rallyfotografering är super kul sommar som vinter, det är bara din klädsel som varierar. Att fotografera race, rally och rallytävlingar är inte alltid guld och

Studentfirande i Köping på Ullvigymnasiet

Annorlunda studentfirande i Köping

Covid -19 skapade ett annorlunda studentfirande Jag var och dokumenterade Studenten åt Ullvigymnasiet i Köping som jag har gjort flera gånger tidigare. I år så var det så klart ett

Fotograf med sin fotograf kund

Följ med på ett fotouppdrag

Häng med mig på fotouppdrag För att genomföra ett fotouppdrag krävs både förberedelse och planering. Det finns även en hel del att tänka på under samt efter fotograferingen. I detta

Kvinna på en äng i Sverige

Fotografera i befintligt ljus

Styrkan med befintligt ljus Att använda sig utav naturligt ljus vid fotografering blir väldigt vackert. Det finns dock en del utmaningar och därför vill jag dela med mig utav min

porträtt på en kille i skogen med en mountainbike

Fotografera i skogen

Vi fotograferade i skogen det blev vår fotostudio Vi drar ut i skogen för att fotografera, den perfekta fotostudion för min kunds fotografering. Jag pratade med min kund Mattias som

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.