fotograf i västerås

Hur blir man fotograf?

Svaret på, Hur blir man fotograf är nästan som att ställa frågan hur långt är ett snöre? Det finns massor av sätt att bli yrkesverksam fotograf på. Här skall jag bena ut några för dig.

 

4 tips till Hur du blir fotograf

  1. Hitta ett gäng som är fotointresserade och gå ut med dem och fotografera. Ni kommer att lära av varandra jätte mycket. (jag började själv så, det var jätte givande)
  2. Ta med dig kameran vart du än går så du får testa på olika ljussättnings möjligheter.
  3. Nästan det viktigaste tipset: Titta på dina bilder efteråt granska dem och se vad du gillar och inte gillar med dem. Jag tror jag hade avancerat snabbare om jag bara hade tagit mig tid till att titta på mina bilder efteråt när jag kommit hem.
  4. Testa att fota så många olika foto genrer du kan, det är omöjligt att veta vad man gillar bäst utan att ha testat det först.

 

Ingen fotograf kommer att svara likadant på frågan hur de blev yrkesverksamma fotografer.

Det finns många sätt att bli fotograf på om du börjar fråga yrkesverksamma fotografer. Säkert ingen som har haft samma väg in i fotoyrket.

Går du i tankarna just idag på att bli fotograf så finns det ju möjligheten att gå en slags fotoutbildning, du har så klart allt på Youtube, och lokala fotogrupper på din ort. Underskatta inte hur mycket du lär dig av att vara bland andra som har samma foto intresse som du själv.

Fotograf Helen Shippey med en modell sittandes i öknen i Dubai

Fotoskola / Fotoutbildning

Det finns idag olika fotoskolor både fysiska och distans i Sverige. Jag har personligen inte provat någon av dem så kan inte yttra mig om vilken som är bäst eller om det är rätt väg att gå.

Det är dock ett möjligt sätt att få inblick i och få ett hum om hur det är att arbeta som fotograf. Med det sagt så arbetar vi fotografer väldigt olika beroende på vår fotograf nisch, stad vi arbetar i, vår personlighet och vad vi tycker är roligast med fotograf jobbet. Så även där finns det inget rätt och fel utan olika tillvägagångssätt.

 

Våga ta klivet till att jobba som fotograf

Att arbeta som fotograf är absolut ingen dans på rosor. Men har du passion och gillar marknadsföring för det måste du ha kunskap om för att kunna synas och bli sedd ute i världen så varför inte chansa?

För mig är att var fotograf mitt kall i livet. Så jag trivs och har roligt precis hela tiden för att jag arbetar med något jag gillar och älskar att göra.

Att gå upp kl. 03.00 kan en del tycka är betungande medan jag gärna gör det för att fånga just den där soluppgången med dimman som ligger lågt över marken eller liknande. Sådant brinner jag för.

Mina arbetstider är långt ifrån traditionella, vill du arbeta mellan 08.00-16.00 då är fotograf yrket inget för dig men då skall du nog inte heller driva ett eget företag för det är hund år med konstiga arbetstider oavsett bransch men som fotograf så är du väldigt styrd av ljus även när du använder foto blixtar. Det finns ju även astrofotografering som nisch. Ingen jag har provat på själv än mer än att jag har tagit otaliga kort på månen från olika kontinenter.

Du vet väll att Fotografi betyder måla med ljus så det är precis det jag gör. Jag ser mina bilder som en tom kanvas som jag målar i med olika objekt och människor etc.

 

 

Hur gjorde jag nu då för att bli en bättre fotograf?

Jo jag hittade ett lokalt fotonätverk där jag hängde med andra som också gillade att fotografera och skapa bilder. Ingen arbetade som fotograf men alla hade passion för just fotografering.

Jag startade själv många gatufotograferingar där jag sa en tid och plats och de som ville hänga på hängde på. Så vi var ofta ett gäng på 7-10 fotointresserade i olika fotonivåer som fotograferade tillsammans. Det var super skoj.

Det här var ett sätt för mig att komma ut och få se mer av Dubai och det kändes tryggare att vara i grupp i vissa områden än att vara ensam kvinna. Så det var en anledning till varför jag fixade så många soluppgångs och solnedgångs fotopromenader med flera fotoaktiviteter. Jag bodde i Dubai det är därför det var där det hände.

 

 

Fotokurser och foto utbildningar

Jag fick även en fotokurs i födelsedagspresent vid ett tillfälle så det var också en språng bräda för mig i att få en större förståelse för slutartid, bländaröppning, ISO etc. Så jag skulle förstå relationen mellan alla dessa. Det var enjätte lärorik kurs för mig då en grundkurs i fotografering som fick mig att utveckla mig själv.

 

Är du intresserad av att gå en fotokurs så håller jag numera själv i fotokurser för de som är intresserade. En av de saker som gör mina fotokurser unika är att jag hjälper dig på din fotokunskaps nivå så jag är agil i att förstå vad du kan nu, vart du vill och hur mycket tid är du villig att lägga ned för att komma dit?

Läs gärna mer om de fotokurser jag har, jag utbildar både online, privat och i grupp, så du hittar säkert något som passar just dig.

 

President Donald Trump magazine cover

Skickade bilder till tidningar och magazine

Jag arbetade som Commercial Marketing Manager för att sälja Hästens sängar i Dubai och i det jobbet så ingick det så klart att få ut varumärket Hästens Sängar i Mellan Östern men primärt i just Dubai.

Hästens sängar är super duktiga med att ha en stor bildbank som alla återförsäljare får använda sig utav. Men det jag såg på min marknad i Mellan Östern var att de bilderna fick inte någon direkt respons så jag började ta egna bilder och skickade med dem i mina press utskick.

När jag såg att alla fina inredningstidningar tryckte mina bilder oftare än de som en professionell fotograf hade tagit på en Hästens säng eller dess tillbehör så blev jag så klart glad och började inse att mina bilder kanske var rätt bra ändå annars skulle inte dessa fina inredningstidningar som är väldigt noga med hur deras tidningar ser ut trycka mina bilder.

Det var så klart en sporre för mig till att tillslut våga satsa helhjärtat på just fotograf yrket. Jag började min fotokarriärs resa medan jag bodde på ett golfresort i Egypten, du kan här läsa en del av den historien.

 

 

Min resa till att arbeta heltid som fotograf

Jag kan berätta hur min väg till att bli professionell fotograf startade. Det är så klart inte svaret för alla men det var min väg in i fotoyrket.

 

Fotomodell

Jag fick min inblick i hur fotograf branschen fungerade genom att jag började arbeta som fotomodell när jag var 16 år, jag flyttade ned till Paris och bodde där i ett år för att testa på hur det var.

Från Paris reste jag sedan runt i världen på olika fotomodell jobb allt från New York, Milano, Bryssel, Wien etc. Jag stannade kvar i fotomodell världen i 10 år sedan la jag av. Under den tiden så han jag bli intresserad utav vad fotografen gjorde, hur han ljussatt och varför etc.

Jag säger han för på tidigt 90 tal så blev i alla fall aldrig jag fotograferad av en kvinna bara av män. Det är även idag ett väldigt mansdominerat yrke. En foto nisch där kvinnor är rätt bra representerade är familj och bröllopsfotografering.

 

Från hobby fotograf till att arbeta heltid som fotograf

Min första insikt när jag gick över till att arbeta heltid som fotograf från att ha haft det som en hobby och fotograferat det jag själv ville. Var att när du skall få ett företag att gå runt så behöver du göra så mycket mera än att bara fotografera och redigera. Du behöver vara företagare också, dvs. fixa marknadsföring så att någon hittar dig via google, sociala medier etc.

Du har bokföring, betala in moms och skatt i tid, administration och vissa jobb kräver mer projektledning i form av modeller, make up artister, stylister, leta efter fotoplatser som passar fotograferingen och anpassa dig till vad kunden vill ha för bild.

Ja det är en hel del som jag inte har räknat upp också som du behöver göra dagligdags för att ditt fotoföretag skall rulla med svarta siffror och inte med röda.

Jag har idag lagt ut mycket av det jag inte själv gillar eller gör lika bra (läs snabbt och effektivt) på andra giggare/konsulter som hjälper mig med det för att jag skall kunna koncentrera mig på det jag är bäst på och vill göra. Men självklart hade jag inte råd med det i början. Vissa saker skulle jag rekommendera att du lejde bort från början och det är bokföringen så att den blir rätt så ta dig råd med den kostnaden och spar in på annat istället.

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås EskilstunaHelen Shippey och Alice Cooper på Emirates Golf Club, Dubai,  F.A.E.

 

Ensam kvinnlig fotograf

Jag började fotografera sport och då med nischen för golf och i den branschen var det väldigt mansdominerat det är det generellt inom sportfotografering så det är lätt att sticka ut som kvinnlig sportfotograf.

Ditt intresse och passion bör vara det som avgör vilken nisch du åtar dig inte vilket kön du har. Har du passion och gillar det du arbetar med och har special kunskaper inom ämnet då blir du också duktig på det.

 

Finns många olika foto nischer

Jag har nästan hunnit att arbeta med de flesta nischer inom fotografering under mina år som arbetande fotograf, vilket jag skulle rekommendera dig också att göra för det kan vara svårt att veta vad man gillar innan man har provat på det.

Det är självklart bra att vara nischad oavsett inom vilket yrke och bransch du arbetar inom, men det är super svårt att veta vad du gillar att fotografera varje dag 24-7 om du inte har provat runt lite bland de olika fotogenrerna som finns.

Det är som att säga att jag gillar inte lasagne men du har aldrig smakat en så du har egentligen ingen aning. Utan du har förutfattade meningar om det bara vad du har hört från andras erfarenheter. Så mitt tips är skaffa dig egna referenser lyssna på andra så klart som har erfarenhet men gör din egna uppfattning också. Vi gillar alla så olika saker beroende på vår egna uppväxt och vad vi har fått uppleva i våra liv.

Jamie Oliver restaurant desert cake

Matfotograf

Jag har testat på att fotografera mat år Jamie Olivers restauranger och åt många olika hotell restauranger som Sheraton hotels och Kempinski hotels med flera och det är skoj men kanske inte det jag gillar att göra allra mest inom fotografering.

Men det är kul att bryta upp och göra lite varierade fotograferingar också, att blanda lite kan vara berikande både för dig själv och för kunden.

Att få in en fotograf som tänker utanför boxen för att man ser på just den specifika fotogenren genom andra ögon, man har inte hamnat i någon slentrian att så här brukar jag fotografera så därför fortsätter jag och testar inget annat för jag vet vad som funkar…

Fotograferar du alltid samma sorts fotograferingar med samma ljussättning så är det stor risk att du tråkar ut dig själv som fotograf, kan leda till att du skapar  jätte tråkiga bilder för du som fotograf har slutat att tänka kreativt, alltid bra att utmana sig själv.

Byggarbetare som diskuterar över en ritning två män och en kvinna

Min foto nisch – Verksamhetsbilder

Idag så här 14 år efter att jag startade arbeta som fotograf så har jag nischat in mig på att hjälpa företag med att skapa bilder som hjälper deras kunder att förstå deras varumärke. Jag kallar det för att skapa varumärkesbyggande bilder ett super lång ord jag inte ens vet om det finns eller om det är något jag har hittat på själv?

Jag vill fånga det som är unikt med varje företag så att mina bilder hjälper dem med att sticka ut i sin bransch gentemot deras kollegor i branschen. Jag gör det med hjälp utav drönare och digital kamera på backen.

 

Bildbank gör dig unik

Skapa en egenproducerad bildbank till företag så att de alltid har egna bilder att använda på deras hemsida och i deras sociala kanaler. För då känner deras kunder igen dem deras bildspråk och vad de står för. Köper de bilder från olika bildbanker är det lätt att allt ser opersonligt ut och deras kunder kommer också att genomskåda det och fundera på vad det är för ett företag, vad har de för värdegrunder etc.

bildbank Tandläkare arbetar med en patient i Västerås

Bildanalys

Jag älskar att prata bildanalys med företag och med dig, för bilder kan betyda så många olika saker för olika personer beroende på vår egna personliga erfarenhet som ett exempel men det finns så klart fler också.

Men för att fatta mig kort så är det viktigt att fundera på vilka sorters bilder man vill skapa själv som fotograf men även vad är det som passar för just det företaget du har framför dig just då. Vad vill de att deras bilder skall förmedla till betraktaren?

Geällbrev fotografyrket

Min resa till Gesällbrev inom fotografi

Jag går ofta och klurar på saker som hur kan jag som fotograf sticka ut gentemot de andra fotograferna som finns. Ett av de sätten är att ta Gesällbrev inom fotografi.

Fotografer har inte haft möjlighet att ta Gesällbrev inom fotoyrket i så många år så det finns inte jätte många fotografer som har gjort sig besväret eller besitter fotokunskap nog för att skaffa sig den certifieringen.

Du behöver ha en bred kompetens inom foto för att kunna bli certifierad inom fotografi. Det finns en del kriterier så klart också som du måste uppfylla för att kunna få gesällbrev. Är du intresserad av vad som krävs för att skaffa dig gesällbrev inom fotografi så kan du läsa det i Varför gesällbrev i Fotografyrket?

 

Certifierad med Mästarbrev inom fotografyrket

 

Mästar brev logga i fotografi

 

Mästarbrev inom fotografi

Eftersom jag älskar marknadsföring och att stå ut samt självklart vill kunna ge mina företagskunder bästa möjliga garanti om pålitlighet som min bransch kan erbjuda så är det att ha Mästarbrev inom fotografering.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare.

 

Vad krävs det för att ta Mästarbrev?

För att få ta Mästarbrev ska du som sökande uppfylla vissa krav:


Gesällbrev
Du som sökande ska inneha Gesällbrev i yrket enligt bestämmelser som har fastställts av Sveriges Hantverksråd för just din bransch.

 

Arbetslivserfarenhet
Du som sökande ska vara verksam i yrket till 100% så ingen bisyssla eller fotografera lite då och då när du känner för det. Du skall genomgå grundutbildning ha dokumenterat arbete/utbildning minst 10 000 timmar, motsvarande ca 6 år i yrket eller inneha likvärdiga av branschen validerade kunskaper.


• Utbildning
Du som sökande skall med godkänt resultat ha genomgått av Sveriges Hantverksråd godkänd Mästarutbildning eller inneha motsvarande av branschen validerade kunskaper. Mästarutbildningen innehåller utbildning i företagande och ledarskap med bäring på yrket.


• Lämplighet
För att erhålla Mästarbrev får den sökande inte vara olämplig att inneha Mästarbrev med hänsyn till Mästarbrevens anseende (SFS 1995: 1256). Prövning görs av Sveriges Hantverksråd efter inlämnad ansökan.

Har du några frågor är det bara du skriver en kommentar så skall jag svara så gott jag kan.

KONTAKTA HELEN SHIPPEY 
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås, Västmanland men som reser ofta i sin Dethleff husbil på olika intressanta fotouppdrag. Så hör av dig om du har något intressant på gång, Kontakt.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Fototips en dinosaurie leksak i hårgele

Fototips för dåligt väder!

Fototips för regnigt väder! Tänkte ge dig lite tips på ett roligt fotoprojekt du kan göra hemma när regnet bara faller ner utanför fönstret som inte kräver någon dyr fotoutrustning.

Kvinna på en äng i Sverige

Fotografera i befintligt ljus

Styrkan med befintligt ljus Att använda sig utav naturligt ljus vid fotografering blir väldigt vackert. Det finns dock en del utmaningar och därför vill jag dela med mig utav min

bildbank Industrifotograf Helen Shippey Fotograferar företag i Eskilstuna Köping Industrifoto

Industrifotografering i Eskilstuna

Söker du efter en industrifotograf i Eskilstuna eller Västerås? Då hjälper jag dig super gärna! Eskilstuna Data Mekan sökte efter en industrifotograf. De var mitt uppe i att ändra om

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

UAS pilot tjej som styr en drönare

Hur blir jag drönarpilot?

Jag tänkte berätta för dig i några korta steg hur du blir drönarpilot i Sverige men ditt drönarkort gäller över hela Europa.   Som drönarpilot i Sverige & EU behöver

Glad Fotograf i sverige, Helen Shippey

Varumärkesbilder

Vad säger ditt varumärke om dig? Vi väljer alla ett varumärke som vi på något sätt gillar och har fått förtroende för. I alla fall gör jag det, känner du

Företagsfotograf Västerås Helen Shippey Företag Fotograf Verksamhetsbilder

Varför anlita en professionell fotograf?

Varför skall man anlita en professionell fotograf? I dagens inlägg skall jag beskriva lite om anledningarna till och fördelarna med att anlita en professionell fotograf. Begreppet professionell och professionalism beskrivs

Fototips Porträtt på ett barn

Fototips- Låt det regna inomhus

Här kommer fototips om hur du får det att regna Tänkte ge dig mitt fototips om hur du får det att regna inomhus. Vi vill så klart inte ha hål

Helen Shippey Professionell Fotograf i Västerås och Eskilstuna

Vad är visuell kommunikation?

Kommunicerar alla bilder? Bildkommunikation har idag stort inflytande på oss alla varken vi vill det eller ej. Vi blir matade med bilder hela tiden oavsett vart vi tittar. Så titta

Studentfirande i Köping på Ullvigymnasiet

Annorlunda studentfirande i Köping

Covid -19 skapade ett annorlunda studentfirande Jag var och dokumenterade Studenten åt Ullvigymnasiet i Köping som jag har gjort flera gånger tidigare. I år så var det så klart ett

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.