Mästarbrev i Fotografyrket

Hur går det till när man tar sitt mästarbrev?

Det finns inget stopp för den kontinuerliga inlärningsprocessen inom fotografi. Det är ett område som kräver att utövare fortsätter att uppdatera sina färdigheter med den senaste tekniken och trenderna.

Det är därför fler och fler människor söker sig till en Mästarbrevs certifiering i fotografi, som är den högsta utbildningsnivån inom fotografi hantverket.

I det här blogginlägget ska vi utforska vad ett Mästarbrev i fotografi innebär, vem som bör satsa på den och vilka fördelar den har att erbjuda.

 

Mästarbrev är Sveriges finaste utmärkelse för hantverkare.

Mästarbrev i fotografyrket är den finaste och högsta utmärkelsen en fotograf kan få i Sverige, underställt Mästarbrevet finner du Gesällbrevet. Genom att anlita en hantverkare, i mitt fall en fotograf med mästarbrev är en trygghet för kunden för mästarbrevet är ytterligare ett bevis på yrkesskicklighet.

 

kalender

Kan vem som helst ta Mästarbrev i fotografyrket?

Det krävs mycket kunskap och erfarenhet för att kunna få Mästarbrev och det tar ganska lång tid eftersom kunskapen testas under en längre tid och inom en rad olika fotografi genrer.

 

Gesällprov för hantverkare

Tre viktiga kriterier är att du måste vara 100% yrkesverksam som fotograf och du behöver också ha 6 års yrkeserfarenhet för att kunna få gå mästarbrev utbildningen. Samt du måste ha tagit ditt Gesällbrev först i ditt hantverksområde dvs. avlagt ett gesällprov som har bedömts av Sveriges Hantverksråd.

 

Hur går det egentligen till att få ett Mästarbrev?

Dels ska man vara 100% verksam fotograf och inte ha det som en bisyssla samt ha erfarenhet från fotografyrket med minst 6 verksamma år.

Du skall också gå en Mästarutbildning som Sveriges hantverksråd ger. Mästarutbildningen innehåller utbildning i företagande och ledarskap med inriktning på dit specifika yrke i mitt fall fotografyrket. Utbildningen sker mestadels online men har även en fysisk träff.

 

Geällbrev fotografyrket

Först Gesällbrev inom fotografi

Den första delen i processen är att ta Gesällprov, vilket kan avläggas efter minst 4 500 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket eller motsvarande av branschen validerade kunskaper. Av det totala antalet timmar skall minst 1760 timmar vara som yrkesverksam. Bedömningen sker en gång per år av Fotografernas Yrkesnämnd (FYN).

 

Behöver vara yrkesverksam inom fotografiyrket

Först efter 6 års yrkesverksamhet kan man ansöka om att avlägga proven till Mästarbrevet, som är en teoretisk distans utbildning via Leksands Folkhögskola, Det första tillfället är fysiskt då alla som går Mästarutbildningen den terminen måste vara på plats över en helg vilket är skoj.

 

10,000 hantverks timmar

Mästare för just fotografyrket måsta ha minst 10,000 timmar, som motsvarar 6 års arbetslivserfarenhet för att kunna påbörja processen för att bli Mästare inom sitt fotohantverk.

 

pengasedlar

Vad kostar det att ta Mästarbrev?

Det är en kostnad som du behöver betala men den är inte så stor men du behöver lägga ned lite arbetstid för dig själv för att klara mästarutbildningen. Dagsaktuellt pris för mästarutbildningen finner du hos Sveriges hantverksråd. Du behöver även fysiskt delta en helg vid Leksands Folkhögskola så där tillkommer det också kostnad för resa och boende samt en bok du behöver köpa.

 

 

Mästar brev logga i fotografi

 

Varför anlita en fotograf med mästarbrev?

Det finns flera fördelar med att anlita en fotograf som innehar mästarbrev.

För det första kan du vara säker på att du anlitar och arbetar med någon som har den högsta nivån av utbildning och erfarenhet inom foto området.

För det andra är Mästare pålitliga hantverkare som har certifierats av Svenska hantverksrådet, alla som går Mästarbrevs utbildningen blir inte godkända för att kraven är höga på yrkes lämplighet inom sitt valda hantverk.

 

Gesäll och mästarbrev

När du anlitar en hantverkare med mästarbrev så vet du att personen också innehar gesällbrev. Det är Gesällbrevet som talar om att hantverkaren i mitt fall fotografen kan sitt hantverk dvs fotografyrket. Det är i Gesällbrevet som all fotokunskap dokumenteras och testas genom att man avlägger gesällprov. I Mästarbrev certifieringen avger hantverkaren mästarprov i hur företagandet går till för att driva sitt hantverk framåt, allt från ledarskap, affärsplan, ekonomi till marknadsföring av sitt valda hantverk. För att sedan kunna kalla sig mästare inom sitt valda hantverks område som i mitt fall är fotograf.

 

människor som håller sina Mästarbrevs diplom

Helen, hur känns det att motta Mästarbrev i fotografi?

Det är ett väldigt fint kvitto på att min yrkesskicklighet inom mitt valda hantverk, för mig då inom fotografi och jag känner mig otroligt glad över att vara 1 av dom 41 stycken hantverkare i Sverige som får ta emot utmärkelsen som Mästarbrevet är inom just fotografyrket. Alltid kul att kunna svänga sig med ordet att kalla sig själv Mästare!

 

Hur gick det till när du mottog brevet?

Jag valde att ta emot mästarbrevet lokalt i Västerås på Västerås Slott av Västmanlands Landshövding eftersom det är här jag är verksam fotograf. Det var en trevlig ceremoni som skedde under pandemin så vi var inte så många och höll avstånd från varandra så gott vi kunde. Vi träffades på Västerås Slott och åt en mycket trevlig lunch tillsammans. Alla gesäll och mästarbrev deltagare fick ta med sig en extra person, tyvärr bara en eftersom det var pandemi. Jag valde då att ta med mig min mamma som också var med när jag tog emot mitt gesällbrev i blå hallen i Stockholm två år tidigare.

Det var en jätte god lunch tillsammans med Västmanlands Landshövding.

 

Här kan du läsa om Helen Shippey på Magasin24

https://magazin24.se/vastmanland/vastra-malardalen/koping/helen-shippey-tar-nytt-steg-pa-karriarstegen/?fbclid=IwAR2lqdvSfD5BC7NQDkBtbRXEm5MDreV6J9ZzhzgtHQS_yZn90Ej5p2c_C_Y

Mästarbrev i fotografyrket

https://magazin24.se/vastmanland/vastra-malardalen/koping/helen-shippey-tar-nytt-steg-pa-karriarstegen/?fbclid=IwAR2lqdvSfD5BC7NQDkBtbRXEm5MDreV6J9ZzhzgtHQS_yZn90Ej5p2c_C_Y

 

Läst gärna om min resa till Gesällbrev inom Fotografi och hur du ansöker om gesällbrev som fotograf.

Jag kan varmt rekommendera dig att ta gesäll och mästarbrev inom ditt valda hantverksområde, dels för din egna skull men framför allt för dina kunders skull så de kan känna en trygghet i deras val av hantverkare i mitt fall val av fotograf.

 

Gå en fotokurs själv

Är du sugen på att lära dig ta bättre bilder själv så varför inte ta och kolla in Shippey’s egna fotokurser.

Fotograf Helen Shippey har sin bas i Johannisbergs Herrgård i Västerås, Västmanland. När hon inte är där så reser hon runt i sin Dethleff husbil på olika fotouppdrag runt om i Sverige och övriga Norden.

 

Fotograf baserad i Västerås, Västmanland som ofta åker runt i sin Dethleff husbil på olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

polariseringsfilter En man och ett barn fotograferar soluppgången och fångar solflimmer

Jag använder polariseringsfilter

Behöver man ett polariseringsfilter? Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl: Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner

PGA Golf spelare går på en golf bana sportfotografering

Vikten av rätt bilder för företag!

Det är viktigt med rätt bilder! Vikten av rätt bilder är avgörande för dig som företag. Som företag är det viktigt att synas på sociala medier för att bland annat

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

Utbildad Drönarpilot Västerås Eskilstuna Örebro Helen Shippey Stockholm

Storytelling även kallat bildbank

Stärk ditt varumärke med en egen bildbank Stärk ditt varumärke genom unika bilder. Dina bilder du visar upp berättar vem du och ditt företag är, så ta en funderare på

7 Trender inom foto 2021

7 Trender inom foto 2021

  Håll koll på dessa 7 foto trender under 2021. En genomgående trend som fler och fler anammar är att fånga social distans eller social distance på engelska. Det handlar

fotograf i västerås

Hur blir man fotograf?

Svaret på, Hur blir man fotograf är nästan som att ställa frågan hur långt är ett snöre? Det finns massor av sätt att bli yrkesverksam fotograf på. Här skall jag

Fotograf med sin fotograf kund

Följ med på ett fotouppdrag

Häng med mig på fotouppdrag För att genomföra ett fotouppdrag krävs både förberedelse och planering. Det finns även en hel del att tänka på under samt efter fotograferingen. I detta

bakom kulisserna bild från porträtt fotografering

Bilder som berättar vad du gör

Bilder med känsla och en berättelse Bilder som berättar vad du gör är viktigt att ha på din hemsida så att dina potentiella kunder attraheras av dig på rätt sätt.

Bildbank Två killar på promenad i en backe bildbank

Egen företags bildbank

Din hälsa är viktig lika så en egen bildbank Visst kan du hålla med om att din hälsa är viktig för ditt välbefinnande det är även en egen bildbank för

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.