Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer

I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning, möbler och andra saker som finns i hemmet eller på exempelvis en arbetsplats.

Det finns så klart många olika sätt att fotografera inredningsbilder på och jag kommer här att gå igenom lite vad man ska tänka på och ge lite handfasta tips på allt från utrustning till tillvägagångssätt.

inredningsbilder fotografering

Utrustning till inredningsbilder

För att ta bilder inomhus på exempelvis möbler och inredningsdetaljer så behöver du ingen superavancerad utrustning egentligen utan allt beror på vad du vill uppnå med dina bilder.

Vill du att bilderna skall ha en viss stil som kräver stort ljusinsläpp och stor bländare så kanske du behöver ha proffsobjektiv medan du som har helt andra önskemål, helt enkelt klarar dig med din mobiltelefon eller en nyare kompaktkamera.

För dig som vill ha “tightare” bilder så är kanske ett zoomobjektiv som exempelvis 24-70 mm eller liknande ett alternativ för att komma nära objekten men ändå kunna få en viss typ av vidvinkel i bilderna om så önskas. Om du önskar riktig vidvinkel känsla i bilderna så rekommenderar jag att gå ner på exempelvis 15-24 mm objektiv eller liknande. Då får du med allt du ser framför dig.

Tillbehör som kan vara bra att ha till inredningsbilder:

  • Smidigt trebensstativ till din kamera/mobiltelefon
  • Reflexskärmar eller stora vita wellpappbitar för att studsa ljus
  • Gråkort för att enklare kunna ställa vitbalansen
  • Fjärrutlösare om du exempelvis fotograferar med lång slutartid och inte vill riskera att stöta emot stativet och då få skakoskärpa i bilderna
  • Tether-kabel till kameran för att ansluta till datorn och exempelvis Lightroom eller Capture One och skjuta bilderna direkt dit
inredningsbilder fotografering

10 tips till inredningsfotograferingen

1. Sätt upp mål. Vad är målet med bilderna, vilken/vilka känslor skall dem förmedla? Är det någon särskild produkt, inredningsdetalj eller möblemang som skall synas extra mycket och förmedla en viss känsla? Genom att sätta upp mål för fotograferingen har du också en klar idé och tanke med vad du vill uppnå med bilderna.

2. Location. När du valt ut målet med fotograferingen är det dags att välja location/plats för din inredningsfotografering. Har du stenkoll på VAD du vill uppnå med fotograferingen men osäker på vilken plats som är mest lämplig? Då är ett stekhett tips att fråga en vän eller gå ut på dina sociala medier och fråga om någon där har några tips på platser som är lämpliga för just din inredningsfotografering.

Med plats/location menar jag ett hus med en särskild sorts kök, vardagsrum, ljusinsläpp eller en plats som har särskilda detaljer som du vill åt. Precis som när du fotograferar utomhus eller i studio så är det viktigt att ha koll på saker som var ljuset kommer in och vid vilken tid på dygnet ljuset är på ett visst sätt.

Använd smarta appar

Det finns smarta appar till telefonen som visar hur ljuset faller mot en specifik geografisk plats beroende på tid på dygnet. En av dessa heter “TPE App” och den hittar du här: https://www.photoephemeris.com/

3. Komposition. Kompositionen i bilden är många gånger a och o. Visst finns det vissa sorters komposition som är mer eller mindre iögonfallande som exempelvis den så kallade tredjedelsregeln som är en klassisk “fotoregel”.

Det är mer en guide, än en regel, som visar hur man kan placera motivet i bilden för att uppnå en känsla. Kort förklarat så använder man tredjedelsregeln i bildkomposition för att skapa ett djup i bilden. Man delar upp den tänkta bilden i tre delar och placerar motivet på gränsen mellan mittendelen och ena kantdelen, antingen till höger eller vänster om mitten vilket du kan se exempel på här nedan.

Här kan du kan fördjupa dig mer i bildkomposition.

Här kan är en mer överskådlig blogg post om grunderna i bildkomposition.

inredningsbilder fotografering

När det kommer till komposition av interiörbilder så är det viktigt att tänka på var i bilden du har placerat viktiga detaljer och element som du gärna vill framhäva.

Kompositionen handlar helt enkelt om vart du vill rikta betraktarens blick. Labba gärna med olika kompositioner men försök att ta bilder rakt framifrån objektet/objekten, det skapar en känsla av djup.

4. Påverka ljuset och utnyttja skuggor i dina inredningsbilder. När du valt ut platsen och komponerat bilden så är det dags att ljussätta. Ställ dig följande frågor, var kommer ljuset från? Bildas någon snygg skugga eller kanske rentav en skugga som på något sätt förstör bilden? Du har sedan tidigare en klar bild över hur du vill att bilden ska se ut, vad hindrar dig från att skapa den bilden?

Studsa det naturliga ljuset du har

Har du exempelvis ett fönster till vänster om bordet, soffan och inredningsdetaljerna och ljuset står lågt och faller rakt in från sidan om bordet så kommer det att bilda skuggor som går till höger och kanske stör viktiga detaljer.

Då kan det vara en bra idé att ta tillvara på “vänsterljuset” och studsa tillbaka det över bilden genom att exempelvis placera en vit reflexskärm på höger sida om bilden så att ljuset från fönstret delvis studsar tillbaka och därmed suddar ut vissa skuggor som tidigare störde.

Det går i många fall lika bra att använda sig av en vit wellpapp skiva eller något liknande som ljuset kan studsa mot.

Fotografera med eller utan lamporna tända?

En annan fråga som är värd att ställa sig är om det finns någon belysning på platsen du ska fotografera på. En tänd lampa ger ofta ett gult och blir många gånger en behaglig detalj som ger bilden mer liv om man utnyttjar det på rätt sätt. Prova att ta bilder med och utan den tända lampan om du kan styra över det.

Många vill utnyttja skuggor för att skapa en mystisk känsla i bilder och precis som med mycket annat är smaken som baken. Testa dig fram!

Fototips! Mulna dagar ger ett mjukare ljus.

5. Lång slutare och flera exponeringar (HDR). I många fall av interiörfotografering använder fotografen sig av en metod som kallas HDR och är en förkortning av engelska “High Dynamic Range”.

Det betyder att man i “en och samma bild kan ha både mörka och ljusa områden men individuellt exponerade för maximal läsbarhet och detaljrikedom”. Läs mer om HDR på Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/High_Dynamic_Range).

Tänk dig att du ställer upp stativet och ställer in kameran på ett visst motiv. Du tar först en bild som är något underexponerad för att få med exempelvis himlen genom fönstret och sedan en bild som är något överexponerad för att få bort delar av skuggorna och sedan slår ihop dessa två bilder så får du lite av “det bästa från två världar”.

Man kan ta fler exponeringar än så och sedan slå ihop men i detta fallet så får du en bild som innehåller såväl himlen som detaljerna där skuggorna annars kanske hade tagit över.

Många mäklarbilder är tagna med en kamera där inställningarna har varit anpassade för att få skärpa över hela bilden och därmed använt en liten bländare (högt bländartal, exempelvis f/10 eller liknande).

För att göra detta måste man många gånger använda sig av långa slutartider och gå ner på slutartider som rör sig runt några sekunder för att bibehålla lågt ISO-tal.

Att ta en sådan bild handhållet utan att få rörelseoskärpa är omöjligt skulle jag vilja säga och därför använder man sig av ett stativ och kanske en fjärrutlösare.

inredningsbilder fotografering

6. Symmetri och räta linjer. Alla har vi vår egen stil, så enkelt är det. Sedan finns det olika sätt att göra saker på som är mer eller mindre bevisat att attrahera och intressera folk. En av dessa sakerna är när man betraktar en bild som är symmetrisk och har räta linjer. Det innebär att bilden upplevs på ett visst sätt medan en medvetet eller omedvetet sned bild inte skulle kännas lika bra att titta på.

inredningsbilder fotografering

7. Höjden. Spelar höjden någon roll i inredningsbilder? Ja det gör den absolut! Många fina inredningsbilder är tagna ungefär i midjehöjd på en normallång människa. Det ger en vinkel som ofta får med allt det viktiga.

Skulle bilden vara tagen på två meters höjd gentemot objekten i motivet så skulle det förmodligen ge en konstig känsla. Prova att labba med höjden på kameran vid fotograferingen och avgör vilken höjd som är rätt för dig.

inredningsbilder fotografering

8. Fotografera direkt till datorn. Tekniken går framåt hela tiden, det är inget nytt. En teknik som just i detta fallet är värd att titta på och testa är att koppla din kamera direkt till din dator som du kanske har med dig ut på fotograferingen.

Du kan genom att ansluta en särskild kabel mellan kameran och datorn, fotografera dina bilder direkt till datorn för att inom ett par sekunder kunna se hur resultatet blev.

Om du har ett färdigt mål med fotograferingen så kan du direkt se vart du står gentemot målet och vad du behöver ändra på för att uppnå det.

Ett tips är att koppla dig direkt till exempelvis bildbehandlingsprogrammen Capture One eller Adobe Lightroom och snabb redigera bilderna du precis tagit för att skaffa dig en uppfattning om hur bilderna och det tänkta slutresultatet kan bli.

En sådan så kallad “tether-kabel” kostar allt från några hundralappar upp till över 1,000:- beroende på hur lång den ska vara.

inredningsbilder fotografering

9. Lek med redigeringen. När du fotograferat klart dina inredningsbilder och börjat med redigeringen och bearbetningen av bilderna så är det absolut läge för att leka lite med redigeringen. Du hade kanske ett särskilt mål med fotograferingen men det hindrar dig inte från att testa att dra lite i reglagen i ditt bildbehandlingsprogram för att se vad som händer.

Man lär sig massor av att leka med redigeringen och det förbereder dig för nästa fotografering genom att du precis lärt dig hur vissa kompositioner, ljussättningar och inställningar påverkar slutresultatet.

10. Våga svartvitt! All right, du har nu gjort klart bilderna på det sättet du önskade. Prova då att gå över till svartvitt. När en bild går från färg till svartvitt så ger det dig en helt annan möjlighet till att skapa en annorlunda känsla i bilderna. TIPS! Öka och minska skuggor, exponering samt svärta och nivån på högdagrar. Om bilden är tagen med “rätt” inställningar så kan du få fram mystik i bilderna genom att sänka exponeringen efteråt och kanske ljusa upp skuggorna och mycket annat.

Lycka till och tveka inte att höra av dig om du behöver boka ett möte för att hjälpa dig på traven med dina inredningsbilder.

Söker du efter fler fotograferingstips så kolla in fler av mina fototips.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA SHIPPEY

:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Inredningsfotograf baserad i Västerås som reser över hela Sverige och övriga världen på fotouppdrag!

inredningsbilder fotografering
inredningsbilder fotografering

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

studio fotografering med två människor

Bilder med attityd!

Vi önskar bilder med attityd! Fick ett telefonsamtal från Chef redaktören, Daniel Nordström på tidningen VLT, Mitt Media Bonnier News. Han skall tillsammans med Katarina Graffman starta en podcast och

Kvinna på en äng i Sverige

Fotografera i befintligt ljus

Styrkan med befintligt ljus Att använda sig utav naturligt ljus vid fotografering blir väldigt vackert. Det finns dock en del utmaningar och därför vill jag dela med mig utav min

Eventfotografering Fotograf Helen Shippey Företagsfotograf Västerås

Event fotografering för Västerås Stad

Söker du en eventfotograf? Jag hjälper dig med event fotografering. Nu när alla behöver bilder ständigt till sina olika sociala plattformar så behövs det också skapas content till det. Ett

porträtt på en kille i skogen med en mountainbike

Fotografera i skogen

Vi fotograferade i skogen det blev vår fotostudio Vi drar ut i skogen för att fotografera, den perfekta fotostudion för min kunds fotografering. Jag pratade med min kund Mattias som

Studentfirande i Köping på Ullvigymnasiet

Annorlunda studentfirande i Köping

Covid -19 skapade ett annorlunda studentfirande Jag var och dokumenterade Studenten åt Ullvigymnasiet i Köping som jag har gjort flera gånger tidigare. I år så var det så klart ett

Glad tjej

Välj rätt fokuspunkt!

Välj rätt fokuspunkt i dina bilder! Funderar du på vilken fokuspunkt som är rätt? Känner du att din bild inte riktigt funkar ibland? Det kan bero på flera saker så

Fotokurs Kvinna med kamera i handen

Fotokurs- privatlektioner

Privat fotokurs i Västerås Vill du lära dig hantera din digitala systemkamera bättre? Funderar på vad bildkomposition är? Kanske vill du lära dig fotografera människor, natur och/eller landskaps bilder? Kolla

7 Trender inom foto 2021

7 Trender inom foto 2021

  Håll koll på dessa 7 foto trender under 2021. En genomgående trend som fler och fler anammar är att fånga social distans eller social distance på engelska. Det handlar

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.