Fototips om hur du fotar fyrverkerier

Hur tar man bilder på fyrverkeri?

Jag får ofta frågan runt nyår av människor runt omkring mig som är fotointresserade. Hur tar jag kort på fyrverkerierna på Nyårs afton? Det tänkte jag tipsa dig om här.

 

Vilka kamera inställningar har du för fyrverkeri fotografering?

Jag tänkte hjälpa dig på traven med hur du fångar fyrverkeri på bild med din digitala kamera.

 

Fototips om hur du fotar fyrverkerier

 

Fototips nummer ett: När du fotograferar fyrverkerier är din plats mycket viktig. Du vill inte ha någon som potentiellt står framför dig eller att en byggnad blockerar en del av din syn. Så plats är mycket viktigt, har du möjlighet att gå runt och lokalisera dig på för hand vart du tror är bästa fotoplatsen är det en fördel. För när fyrverkerierna har startat kommer du inte att ha tid att flytta dig själv och din kamerautrustning.

 

Kamerastativ är bra att ha vid fyrverkeri fotografering

Ett kamerastativ är mitt nästa fototips och nästan ett måste åtminstone mycket rekommenderat vid fyrverkeri fotografering. Om du inte har något väljer du något stabilt att sätta din kamera på, till exempel ett bord eller en avsats, eftersom du inte kommer att kunna hålla din digitala kamera stilla under de långa exponeringar som krävs, oavsett hur stabil du tror du är när du fotograferar.

 

En fjärrutlösare för bästa fyrverkeri bilden

En fjärrutlösare är ett bra fototips att använda sig utav till din kamera, det är väldigt praktisk så att du inte får någon kameraskakning men inte en nödvändighet. Om du inte har någon behöver du tänka på att trycka lätt på din slutare, inga plötsliga rörelser. Jag hade en fjärrutlösare när jag tog dessa bilder. Många smarta mobiltelefoner agerar som fjärrutlösare idag men kolla upp om just din digitala kamera har den möjligheten.

 

Använd Manuellt läge eller Bulb när du fotograferar fyrverkerier

Sätt din kamera i manuellt läge eller använd Bulb funktionen. Jag använder oftast Bulb funktionen vilket betyder att du själv väljer hur länge du vill hålla din slutare öppen. Jag brukar stå och räkna för mig själv medan jag håller i slutaren för att veta på ett ungefär hur många sekunder jag är på.

Det finns naturligtvis flera olika inställningar som du kan välja mellan ingenting är helt rätt eller fel ger bara olika effekter på dina fyrverkeri bilder.

Men för att ge dig en indikation om vart du kan börja kan du ha din DSLR kamera på ISO 100, bländare 11 och slutartid någonstans mellan 1 och 8 sekunder. Efter 8 sekunder får du mer fyrverkeri regn (light trails) och en ljusare bild eftersom din kamera tar in mer ljus.

 

När du väljer en kort slutartid som 1 sekund kommer du bara att fånga korta fyrverkeri regn. Ju lägre ditt ISO-tal är desto mindre brus kommer att synas på ditt fotografi.

Har du inte ett stativ kan du öka ditt ISO-tal för att kompensera så att du kan hålla i kameran men du måste vara medveten om att du kommer att få mer brus i dina bilder. Kom ihåg att ändrar du ditt ISO-tal så måste du även ändra relationen till slutartid och bländaröppning också. De tre arbetar ihop kan man säga.

Förutspå vart fyrverkeriet kommer att ske på himlen

Här är kanske det svåraste men försök att förutsäga var och när fyrverkerierna kommer att ske för att fånga det färgglada fyrverkeriet.

Du vill inte trycka på din slutare när raketen / fyrverkeriet startar, det tar för lång tid innan de färgglada skurarna visas och du kommer att överexponera ditt foto lite för mycket. Mitt fototips är ta hellre någon sekund efter istället. Håll utkik uppe i himlen och var förberedd på vart det kan komma.

Perspektiv och dimension i dina fyrverkeri bilder

Det är också trevligt att inkludera människor i din bildkomposition för att visa en känsla av perspektiv och dimension i dina fyrverkeri bilder.

Börja ta bilder på fyrverkeriet från början

Den här bilderna nedan är för att visa att du inte ska vänta till sista minuten för att fotografera ett fyrverkeri. Eftersom himlen efter ett tag kommer att bli mycket rökig från alla fyrverkerier som du kan se i de här bilderna så det är inte några fantastiska bilder på något sätt jag vill bara visa min poäng.

Men det finns en enkel lösning till det problemet i alla fall till viss del. Photoshop heter det! Du kan med hjälp av kurvorna (curves) i photoshop göra så att det svartare blir lite svartare och det ljusare lite ljusare då kommer den ljusa röken att försvinna. Poof! Men jag sparade den så att du kan se vad jag menar.

 

Vill du ha fler fototips?

Är du intresserad utav att läsa om fler fototips så kolla in bloggen under kategorin Fototips. Där lägger jag frekvent upp nya fototips som du kan gå ut och testa.

Fotokurser

Jag håller även i flera olika sorters fotokurser både online och fysiskt. Både i grupp och individuellt är du intresserad av en fotokurs så kolla in vad jag har. Eller hör av dig så kan vi diskutera vilken sorts fotokurs som passar just dig och dina fotobehov bäst.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå och företagsleverantör för foto, video och drönarbilder.

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

 

Fotograf med bas i Västerås men reser inom hela Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

7 st fördelar med att anlita samma fotograf flera gånger

7 st fördelar med att anlita samma fotograf

  Många företagare har ett stort behov av bildmaterial i olika former.     Allt från reklamfotograferingar, kampanjbilder, porträttbilder, verksamhetsbilder till unika bilder till hemsida och sociala medier. Jag tänkte berätta

studio fotografering med två människor

Bilder med attityd!

Vi önskar bilder med attityd! Fick ett telefonsamtal från Chef redaktören, Daniel Nordström på tidningen VLT, Mitt Media Bonnier News. Han skall tillsammans med Katarina Graffman starta en podcast och

fotograf i västerås

Jobba som fotograf – Hur funkar det?

Hur är det att arbeta som fotograf? Många har frågat mig hur det är att jobba som fotograf i Västerås, Sverige och Världen? Svaren är givetvis många, men jag ska

UAS pilot tjej som styr en drönare

Hur blir jag drönarpilot?

Jag tänkte berätta för dig i några korta steg hur du blir drönarpilot i Sverige men ditt drönarkort gäller över hela Europa.   Som drönarpilot i Sverige & EU behöver

Fotokurs för privatpersoner i Västerås Fotoutbildning

Fotokurs för alla

Fotokurs för alla Jag som är fotograf Helen Shippey utformar alltid mina fotokurser utefter vad kursdeltagarnas behov är. Därför kan du delta oavsett din fotokunskaps nivå. Jag kommer att hjälpa dig

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

polariseringsfilter En man och ett barn fotograferar soluppgången och fångar solflimmer

Jag använder polariseringsfilter

Behöver man ett polariseringsfilter? Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl: Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner

Drönar vy över ett arbetsfält

Drönarfotografering/filmning

Söker du en drönarpilot? Letar du efter en drönarpilot i Västerås och Västra Mälardalen? Då har du hittat rätt. Jag finns tillgänglig för olika drönar uppdrag både inom stillbilds fotografering

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.