Hur du kommer igång med fotografering!
Det kan finnas flera anledningar till varför det ibland är svårt att börja med något och det spelar ingen roll om det är att börja gymma eller fotografera. För en ny fotograf kan det kännas komplicerat i början då det finns en hel del viktiga begrepp och termer inom fotografering som är bra att känna till. Någon som har fotograferat mycket tidigare kan istället ha tappat lusten och kämpar med att hitta tillbaka till fotoglädjen? Oavsett tidigare erfarenhet av fotografering vill jag hjälpa dig att komma igång, för när du väl är där ute med kameran i högsta hugg är det verkligen jätteroligt.

5 tips för att komma igång med fotografering
- Istället för att leta efter en ny plats vid varje fotograferingstillfälle kan du variera tidpunkt som du är ute och fotograferar. Det går att ta många nya bilder från samma ställe beroende på om det är morgon eller kväll men även vilket väder det är. Låt inte en regnig dag stoppa dig, utan ge dig ut med kameran och se möjligheterna till att finna nya bilder!
- Om du alltid brukar vara i samma miljö och fotografera är det ibland bra med omväxling. Att vara ute i naturen en dag för att en annan dag befinna sig i en aktiv stadsmiljö kan vara det du behöver för att få inspiration.
- Vid gatufotografering (street photography) föredrar jag att ha med mig en mindre kamera och objektiv för att smälta in i omgivningen och på så sätt få chansen att fånga det spontana ögonblicket.
- Titta gärna på bilder i tidningar och böcker och fundera på hur de är fotograferade. Frågeställningar som är bra att ha i åtanke när du tittar på en bild är bland annat från vilken vinkel bilden är tagen, vart kommer ljuset ifrån och vilket objektiv tror du fotografen har använt sig utav. Försök även att återskapa de bilder som du gillar och på så sätt lära av andra fotografer och få ytterligare inspiration.
- Som nybörjare inom fotografering är det svårt att veta vilka kamerainställningar du ska använda. Ett tips är att börja ta en bild med kamerans bildruta, denna är automatisk och har oftast färgen grön på DSLR kamera. Därefter granskar du bilden och funderar på vad du tyckte blev bra eller dåligt. Beroende på vad kameran har valt att fokusera på kan fotot ibland bli för mörkt eller ljust. Du sätter sedan kameran på A/AV (alternativet för bländaröppning) och ställer in de siffror som kameran automatiskt valde. I detta steg går det att justera kamerainställningar utifrån hur du vill att bilden ska se ut. Om du till exempel vill att fotot ska bli mörkare finns det flera sätt att göra detta på. Ett bra alternativ för nybörjare är att underexponera bilden genom att föra mätarnålen mot siffrorna som visar minus. För du mätarnålen åt motsatt håll, dvs mot siffrorna som visar plus kommer du istället få en ljusare bild. På en Canon DSLR kamera står siffrorna i följande ordning: -3 -2 -1 0 +1 +2 +3 (Siffrorna står för hur många stopp du ändrar bilden från ursprunget)

Utvecklas som fotograf
Att begränsa utrustning och fotomotiv är ett bra sätt att hitta nya möjligheter och öka kreativiteten. Om du till exempel väljer att endast ta kort på reflektioner under ett fototillfälle så krävs det att du använder din fantasi för att kunna ta någon bild överhuvudtaget. När du väl börjat leta så kommer du inse att det finns reflektioner lite här och där och antagligen på fler ställen än vad du tidigare trott. Tips på reflektioner är fönster, plexiglas, speglar, vattenpölar etc.
Jag rekommenderar att du ibland går igenom bilderna i lugn och ro efter att du fotograferat. Titta på både små och stora detaljer och reflektera över vad som är bra men även på vad du hade kunnat tänka på till nästa gång. Detta är en oerhört viktig del för att fortsätta utvecklas och se sina framsteg.
Trots ovanstående tips är det viktigaste ibland att bara hålla det kravlöst och fotografera för att det är roligt. För tränar du oftare så blir du bättre och desto roligare blir det.
Ha det skoj där ute och har du frågor är det bara du frågar mig!
KONTAKTA HELEN SHIPPEYhey@shippey.se
Fotograf som är baserad i Västerås, Västmanland men som reser ofta med sin Dethleff husbil runt om i Sverige på olika fotouppdrag.
