Hund på en soffa

Lyckas med djurfotografering

Hur lyckas du med djurfotografering?

Många som har husdjur ser djuren som en del av familjen och det är därför vanligt att man vill föreviga familjemedlemmen på bild. Att fotografera djur är väldigt roligt samtidigt som det kan vara en stor utmaning. Jag har därför nedan sammanställt vad som kan vara bra att tänka på under samt inför fotograferingen men även tips på hur du tar bättre djurbilder.

 

Djurfotografering fotografera

Att tänka på vid djurfotografering

Inför fotograferingen behöver du prata med djurägaren om fotograferingen ska ske i studio eller utomhusmiljö så du hinner förbereda kamerautrustning. Under fotograferingen är det viktigt att djuret inte känner sig rädd eller obekväm och det är därför bra om ägaren håller sig i närheten under fotograferingen. Om det är ett djur som är lite skygg är det bättre att istället anordna fotograferingen på en plats där djuret känner sig tryggt. När djuret är avslappnat kommer även deras personlighet fram och bilderna kommer bli mer naturliga. Det är viktigt att komma ihåg att en del djur kan bli rädda om du använder dig av blixt!

Djurfotografering fotografera
Det kan upplevas enklare att fotografera hundar i studio än utomhus då de inte har lika stor plats att röra sig på och flyttar hunden sig så kan man enklare sätta tillbaka den på rätt plats. Eftersom blixtarna är fixerade så behöver hunden vara på en och samma plats under fotograferingen. Genom att låta djuret undersöka fotoplatsen ni ska vara på blir det enklare för djuret att sitta still sen. Lite djurgodis eller en leksak brukar även komma väl till hands under fotograferingen.

Till skillnad från hundar så kan katter och andra djur vara lite svårare att fotografera då de inte har inlärda kommandon. Det är därför svårt att få dem att stå eller sitta stilla så istället får man försöka fånga dem in the moment. 

Djurfotografering i studio

Det kan upplevas enklare att fotografera hundar i studio än utomhus då de inte har lika stor plats att röra sig på och flyttar hunden sig så kan man enklare sätta tillbaka den på rätt plats. Eftersom blixtarna är fixerade så behöver hunden vara på en och samma plats under fotograferingen. Genom att låta djuret undersöka fotoplatsen ni ska vara på blir det enklare för djuret att sitta still sen. Lite djurgodis eller en leksak brukar även komma väl till hands under fotograferingen.

Djurfotografering fotografera

Djurfotografering – 7 tips för bättre bilder

Kolla bakgrunden på fotoplatsen

Vid fotografering utomhus bör du välja en plats med en bakgrund som inte distraherar. Flaggstänger, lyktstolpar och staket är sådana föremål som kan skugga djuret och även göra att bilden som helhet blir dålig.

En del detaljer går att redigera i efterhand i bild redigeringsprogram och det kan bland annat vara om man har en bakgrund med mycket intryck. Bilden kan då behöva beskäras för att få en bättre bildkomposition.

Var förberedd på färgstick speciellt om du har vita djur.

Färgstick går också oftast att redigera och det kan du läsa mer om i blogginlägget fotografera i befintligt ljus. Men det är bra att i förväg välja ut en fotoplats för att säkerställa att du får bra bilder i vacker naturmiljö.

Om du vill fånga ett djur i rörelse, till exempel en häst som galopperar eller en hund mitt i ett hopp bör du använda en snabb slutartid som fryser djurets rörelse. Ta flera bilder i följd för att sedan kunna välja ut den bild som blev bäst.

Panorera med djuret

Det kan vara svårt att välja ut en specifik plats att fotografera på då djur är något oförutsägbara i deras rörelser. Men om fotograferingen ska ske ute på en stor yta så kan du följa djuret i kamerans sökare en stund innan du klickar på kamerans avtryckare. Dvs du panorerar med djuret. På så sätt kan du avvakta tills du tycker att bakgrunden blir bra och ger fotot en fin inramning.

Kort skärpedjup ger fokus på ditt djur

Vid djurfotografering tycker jag personligen att det ofta blir snyggast att använda sig av ett kort skärpedjup så att bakgrunden blir suddig men glöm då ej att sätta fokus på djurets ögon eller huvud beroende på din bildkomposition. Genom att använd en liten siffra som bländartal dvs. stor bländaröppning kommer bakgrunden att bli så suddig som möjligt. Valet av objektiv talar om hur stor bländaröppning du kan använda och framme på objektivet står det vilken siffra som är den lägsta möjliga.

Ned på djurets nivå

När du fotograferar ska du tänka på att inte bara fotografera uppifrån utan istället försöka befinna dig vid djurets ögonhöjd. Om det är ett mindre djur som du fotograferar kan det vara bra att sätta sig ner på knä eller alternativt placera djuret på ett bord om det är möjligt.

Siuettbilder på ditt djur

Djur är ett perfekt motiv för siluettbilder som resulterar i både vackra och effektfulla fotografier. Om du vill fotografera siluettbilder så ska du välja en neutral bakgrund som inte stjäl uppmärksamhet och djuret ska placeras framför solen/ljuset.

Gyllene timmen är ett vackert ljus

När solen går ner blir ljuset otroligt vackert och det kan vara ett bra tillfälle att fotografera djur för att få mer stämningsfulla bilder. Vid solnedgångar blir ljuset mjukare och varmare vilket kallas för “Golden hour” (Gyllene timmen).

Stort lycka till med dina djurfotograferingar!

Vill du ha hjälp med att föreviga ditt djur så är det bara du hör av dig så fixar vi till ett passande datum för det.

Djurfotografering fotografera

 

KONTAKTA HELEN SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf bosatt i Västerås men reser frekvent inom Sverige på olika fotouppdrag i sin husbil.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Bildbank Två killar på promenad i en backe bildbank

Egen företags bildbank

Din hälsa är viktig lika så en egen bildbank Visst kan du hålla med om att din hälsa är viktig för ditt välbefinnande det är även en egen bildbank för

Solrosfält fotograferad med drönare

Behöver man använda ett UV filter?

Jag fick tips om UV filter Är UV filter något att ha på sitt objektiv? När jag började fotografera så fick jag tips från andra fotografer att man skulle ha

profilbild på Gentiana Murseli Porträttfoto Företag Västerås Skyltstället

Linkedin profilbild, är den viktig?

Hur viktig är din LinkedIn profilbild egentligen? Jag skulle säga att din profilbild på LinkedIn är jätte viktig. Din profilbild är din första kontakt med potentiella nya arbetskollegor, chefer och

Golf legend Gary Player

Gary Player – Golf legend

När jag fotograferade golf legenden Gary Player Jag har i mina dagar som sportfotograf fotograferat en mängd olika golf sport kändisar. Det är inte ofta jag är nervös när jag

Fototips familjebilder bild på en familj

10 fototips till bättre familjebilder!

10 fototips till hur du tar bättre familjebilder! Önskar du precis som jag att ha fler och bättre familjebilder på din familj? Jag tänkte hjälpa dig på traven med 10

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

Gyllene snittet

Lär dig grunderna i bildkomposition

Lär dig grunderna i bildkomposition Oavsett om du gör det medvetet eller inte så fattar du en mängd olika beslut gällande din bildkomposition av din bild varje gång du fotograferar.

7 Trender inom foto 2021

Vad är bildkomposition?

  Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad. Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång! Har du kommit hem från en att ha tagit lite

tre personer skriver på en white board ute i naturen bildbanks bild för ditt varumärke

Det som skiljer dig från mängden är DU!

Jag visualiserar företag och varumärken! Jag hjälper företag både stora som små med bilder som förstärker deras varumärke. Detta gör jag för att framtidssäkra tillväxten och närvaron i digitala kanaler

PGA Golf spelare går på en golf bana sportfotografering

Vikten av rätt bilder för företag!

Det är viktigt med rätt bilder! Vikten av rätt bilder är avgörande för dig som företag. Som företag är det viktigt att synas på sociala medier för att bland annat

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.