Hur man gör man makrofotografering?
I det tidigare blogginlägget viktiga begrepp och termer inom fotografering gavs en kort summering av vad makrofoto är för något. I detta inlägg ska vi fördjupa vår kunskap om ämnet samt ta del av både tips och trix men även vilken utrustning som kan komma väl till hands vid makrofotografering.
För dig som inte tidigare stött på begreppet “makrofotografering” innebär det fotografering utav närbilder där storleken är 1:1 på ett motiv eller små detaljer. Det finns sätt att fotografera utan ett makroobjektiv men för bästa resultat rekommenderar jag att du investerar i ett. Vill du inte börja med investeringen av ett macro objektiv så kan du testa närbildslinser. De är lite som ett förstoringsglas som du sätter på ditt objektiv. Här gäller samma sak som vid alla köp du gör av filter som du sätter på ditt objektiv köp ett så pass dyrt du är villig att investera så att du inte blir besviken på bild kvalitéten.

Utrustning vid makrofotografering
Som jag nämnde ovan finns det speciella objektiv att använda sig utav vid makrofotografering. Ett makroobjektiv skiljer sig från andra objektiv genom bl.a att skärpedjupet är mer suddigt på F 2.8 än vad det är på till exempel Canon 70-200mm F.2.8. Det innebär att du oftast behöver använda en större siffra (bländartal) vid makrofotografering än vid andra objektiv för att få samma skärpedjup.
Ett stativ kan vara till stor hjälp för att få skarpa foton vid makrofotografering. Det går att fotografera makrobilder på fri hand men det kräver att du hittar ett sätt att stötta och stabilisera kameran då minsta skakning kan göra bilden suddig. Prova dig fram och se vad du föredrar.

Tips och trix vid makrofotografering
Nuförtiden fotograferar jag oftast i manuellt läge men när jag började fotograferade jag med bländaröppnings prioritering (A/AV) för att sedan över- och underexponera bilden. Om du inte vill prova fotografera i manuellt läge (M) på en gång är detta ett bra och enkelt sätt att lära sig. Vid de tillfällen som du befinner dig nära ditt motiv kan det ibland vara enklare att fokusera manuellt än med kamerans autofokus.
Jag köpte mitt allra första makroobjektiv för ett antal år sedan och började med att fotografera mycket blommor. Sedan dess har jag fotograferat många olika motiv och använder mig idag utav objektet “Canon 100mm F1.2”. En stor fördel med makrofotografering är att du kan hitta motiv i princip överallt så länge du är kreativ. En krukväxt från fönsterbrädan eller iskristallerna i frysen fungerar utmärkt som motiv och de kräver varken en viss årstid eller att du lämnar hemmet.
Beroende på vad för något motiv du vill fotografera kan det kräva ett stort tålamod vid makrofotografering i en utemiljö. Detta då insekten du vill fotografera inte kommer att stanna kvar på samma plats hur länge som helst och även en lätt bris kan få blomman att röra på sig. Ha därför tålamod och var redo med kameran för att inte missa tillfället.
När jag fotograferade ringar åt en kund var jag tvungen att använda bländartal F11 då det var för mycket i ringen som annars inte var i fokus. Detta beror på att makroobjektivet suddar ut bakgrunden mer än vad många andra objektiv gör. Det finns inga rätt eller fel när det gäller kamerainställningar utan fundera på hur du vill att bilden ska se ut och välj vilket bländartal som du anser passar bäst. Stacking kan också vara ett alternativ, vilket är att man tar flera bilder med olika fokuspunkter för att skapa skärpa genom hela bilden och sedan sätta ihop bilderna till en i ett redigeringsprogram.
Läs gärna inlägget kom igång med fotografering för inspiration till att börja fotografera.
Hojta till ifall du har några frågor 🙂
/Helen
KONTAKTA HELEN SHIPPEYhey@shippey.se
Fotograf Helen Shippey är tillgänglig för fotouppdrag över hela Sverige hon kommer farandes i sin husbil till de olika fotoprojekten hon har.