Profoto A1

Profoto A1 – Ditt portabla ljus

Är Profoto A1 något att ha?

Vi har länge använt oss utav Canons egna externa blixtar och de funkar superbra. Men när det kommer till studioblixtar så använder vi märket Profoto. När de lanserade sin Profoto A1 portabel blixt så kändes steget rätt naturligt till att gå över helt till det för att vara enhetlig. De har även fler positiva funktioner med sig som jag uppskattar, som att nu kan alla våra blixtar prata med varandra!

 

Profoto A1 kommunicerar med både Profoto B1 och B2

Nu kan allt vårt ljus vi använder prata med varandra. För inte så länge sedan så var det min räddning, jag var ute på ett fotouppdrag i Arboga och hade glömt att lägga ner min Profoto Air remote (det är den manicken som gör så att min kamera kommunicerar med mina blixtrar)

Först blev jag nästan lite kallsvettig när jag insåg att jag inte hade med mig min air remote men sedan såg jag att jag hade med mig mina Profoto A1:or och de kan jag sätta fast på kameran och använda som en utlösare till de andra blixtrarna.

-Phew tänkte jag och låtsades som att jag hade tänkt göra så hela tiden 🙂

Jag använde en A1 för att trigga min B2 som jag hade ett paraply på, men jag ville inte att ljuset från min A1 skulle påverka mitt porträtt så jag vred på blixten så att den inte skulle peka mot personen jag tog kort på.

Du kan även stänga av funktionen så att de inte skickar ut någon blixt alls utan bara signalen som gör så att de kommunicerar med varandra men jag var lite för skärrad för att komma på det just då.

Var glad att jag kunde utföra uppdraget, jag övervägde i några sekunder om jag skulle fotografer med enbart naturligt ljus och reflektor men var glad att jag inte behövde det utan hittade en annan lösning.

Behåll ljuset som du upplever det just då

Vill du behålla ljuset som du har runtomkring dig och inte fräta ut det och få en bra exponerad person om du tar ett porträtt, då är det smidigt att använda sig utav blixt. För då tar du och först exponerar din bild efter ljuset som det är och som du vill komma ihåg det. Det är din slutartid som bestämmer det ljuset som är kring ditt objekt/person. Sedan lägger du till din blixt för att bestämma hur mycket blixtstyrka du vill ha på personen du fotograferar. Du bestämmer bländare utefter hur mycket du vill skall vara skarpt i bilden.

Profoto A1 Duo Kit

När vi gjorde vår investering i våra Profoto A1 så köpte vi deras Duo kit så vi har två blixtar men bara en laddare vilket ibland är irriterande men de laddar rätt så snabbt men skall du ladda 4 batterier och bara har en laddare.. ja du kan ju själv räkna ut att det tar en liten stund.

Men jag kan varmt rekommendera att det är bra med extra batterier när man är ute på fält och fotograferar och inte enkelt kan ladda dem.

Vi valde att investera i deras två-pack för det är smidigt när man är ute på fält och skall ta kort på en person. Man har en som man använder för att ljussätta personen och det andra för att ljussätta bakgrunden eller använda som hårljus. Vilket du väljer beror på situationen och vilken känsla du vill att din bild skall ha. 

Portabilitet

Vi som gillar att vara ute i skogen till fots vill helst inte bära på så mycket tung utrustning – om vi inte måste såklart. Därför tycker vi dessa små smidiga blixtar fungerar otroligt bra. De kommer med en egen fot som är som en cirkel under och de är super smidiga att hänga på en gren i skogen och stabila nog att placera på backen eller på en sten.

Blixtens huvud är rätt tungt så man får trixa lite tills man får de att stå stabilt och i rätt vinkel eftersom backen sällan är plan utan lutar lite, men det går!

Profoto A1 vs. Canon 580 Speedlite

Överlag är jag jättenöjd med våra nya blixtrar. Jämför jag Profoto A1 med Canon 580 som vi också har två stycken utav så är Profoto mer pålitliga när du fotograferar med flera blixtar efter varandra, dvs. Profotos blixtar laddar om snabbare och är redo att ta en ny bild snabbare än Canons externa blixtar, även när jag har använt dem med supersnabba uppladdningsbara batterier.

Det var det som jag såg som den största nackdelen och gjorde mig intresserad i att investera i nya blixtar just för att när batterierna börjar dö ut så tar det för lång tid för dem att ladda upp sig för att ta en till bild. Även när jag tyckte jag var snabb på att byta batterier så fort jag kände att nu börjar deras laddning inte vara lika stark. Jag hade alltid med mig en uppsjö med extra batterier för att klara mig en hel dag med att använda de externa Canon blixtarna. Men de funkar superbra om du inte behöver ta serietagning. 

Det enda mindre positiva jag har att säga med våra Profoto A1:or är att de är lite tunga att ha på kameran men sedan skall du försöka att undvika att ha någon blixt på kameran – så det är ju lätt löst. Det andra är att själva blixthuvudet är en aning sladdrig dvs den rör sig lite för lätt. Men det är inget problem så länge du använder blixten med stativ utan är bara negativt om du rör dig med blixten fastsatt på din kamera. 

Trots de nackdelar jag har erfarit så rekommenderar jag varmt Profoto A1 blixtrarna för de är mer pålitliga och snabbare i uppladdningen än vad mina Canon 580 var.

Har du några fler frågor är det bara du ställer dem så skall jag svara så gott jag kan.

Fler fototips

Törstar du efter att få läsa och testa fler fototips från Shippey så kolla in fler fototips på vår blogg.

KONTAKTA Helen Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf Helen Shippey är baserad som oftast i Västerås, Västmanland men när hon inte är där är hon med sin Dethleff husbil på olika fotouppdrag runt om i Sverige och Norden. 

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

7 Trender inom foto 2021

7 Trender inom foto 2021

  Håll koll på dessa 7 foto trender under 2021. En genomgående trend som fler och fler anammar är att fånga social distans eller social distance på engelska. Det handlar

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag. Men vilket är det bästa objektivet? Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt

Tidningsomslag på President Donald Trump

Tidningsomslag med Donald Trump

Fotograferade för ett tidningsomslag med Donald Trump Jag fick uppdraget att fotografera en presskonferens där Donald Trump skulle inviga en golfklubb som bär hans namn, Trump International Golf Club. Bokat och klart i kalendern

Drönar vy över ett arbetsfält

Drönarfotografering/filmning

Söker du en drönarpilot? Letar du efter en drönarpilot i Västerås och Västra Mälardalen? Då har du hittat rätt. Jag finns tillgänglig för olika drönar uppdrag både inom stillbilds fotografering

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

Fotokomposition Män ligger och vilar på en bänk

Börja med gatufotografering

Gillar du gatufotografering? Gatufotografi eller street photography handlar om att fånga spontana ögonblick av människor i offentlig miljö. Personligen älskar jag gatufotografering då man verkligen får tillfälle att använda sin

ernie els golfare vid soluppgpng

Fotografera soluppgångar

Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång? Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta

7 Trender inom foto 2021

Vad är bildkomposition?

  Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad. Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång! Har du kommit hem från en att ha tagit lite

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.