Tidningsomslag på President Donald Trump

Tidningsomslag med Donald Trump

Fotograferade för ett tidningsomslag med Donald Trump

Jag fick uppdraget att fotografera en presskonferens där Donald Trump skulle inviga en golfklubb som bär hans namn, Trump International Golf Club. Bokat och klart i kalendern och sedan tänkte jag inte mer på det. Tidningen ringer några dagar innan presskonferensen och säger att de även vill att jag skall fotografera Donald Trump separat för deras tidningsomslag.

Oj, ”Now we are talking another ball game!” Jag som hade tänkt att jag skulle fotografera Donald Trump på en presskonferens skulle nu även fotografera honom separat för deras tidning. Nu behövde jag göra lite research om dels Donald Trump men även vad för slags omslag kunden vill ha.

Donald Trump Fotograf
World Wide Golf Tidningsomslag

Jag googlade på Donald Trump, jag hade ju tidigare sett honom figurera i The Apprentice TV-serien och visste att han var en Industrimagnat i USA. Jag har själv gått förbi några av hans Trump Towers i New York ett antal gånger. 

Donald Trump var för lång för min bakgrund!

Genom min research kom jag fram till att Donald Trump var lång! Den informationen hjälpte mig att fundera ut ljussättningar som kunde passa och fick mig även inse att mina bakgrundsstativ var för korta. Mina stativ sträckte sig då till ca: 2.5m och om jag står en bit bort så räcker det inte till en person som är 1.90cm lång.  Jag beslutade mig därför att hyra den fotostudioutrustning jag behövde för att genomföra jobbet så som jag önskat och planerat.

Hyrde fotostudioutrustning.

Jag åkte till Hot and Cold rental i Dubai och berättade om mitt fotouppdrag. De hjälpte mig att packa ihop vad jag behövde samt gav mig en crash course i hur utrustningen skulle användas. 

Jag tycker personligen att softboxar ibland kan vara lite svåra att få upp, i alla fall Profoto’s så jag åkte runt med uppfällda softboxar i bilen vilket tog mycket plats men jag körde en stor Jeep Grand Cherokee så det gick bra. Jag hade även min vita 273cm långa pappersbakgrund med, så fullt var det allt! 

Jag hämtade sedan upp min Egyptiska fotoassistent Sherif som var på besök i Dubai för tillfället vilket var väldigt passande. Vi lärde känna varandra medan jag bodde i Taba, Egypten några år tidigare. Sherif har en egen fotostudio i Kairo så han är också erfaren inom foto.

Donald Trump Fotograf
Donald Trump Fotoutrustning Profoto blixtar
Här ser du hur fotostudio uppsättningen såg ut. Två Profoto strip RFi softboxar och en Octa som huvud ljus.

Sätter upp portabla fotostudion.

Vi ställde upp vår portabla fotostudio i ett enskilt rum som inte var så stort men vi fick plats. Det är ofta så när man är ute och fotograferar on location och man får fixa det på de premisser som man har till sitt förfogande. När allt var på plats hade jag två Profoto RFi Softgrid Strips som jag har riktat mot bakgrunden för att få ett jämnt ljus bakom Donald Trump.Jag hade även en stor Profoto Octa softbox riktad lite snett uppifrån mot honom.

Donald Trump Fotograf
Bild på porträttfotografen Helen-Shippey
När ens fotoassistent inte ställer upp som test modell får man göra det själv 🙂

Kommunikation mellan ljuskällorna.

Nu uppstod problem. Dessa tre ljuskällor (Profoto D1) var inte för programmerade på samma kanal eller om det var grupp. Eller så kanske de båda var fel, det fungerade bara inte och ont om tid var det med så klart! Jag ringde till en vän som arbetar med att sälja Profoto i Mellanöstern och ber om hjälp men förstår inte riktigt hur han menar. Egentligen är det superenkelt men inte just i denna situation då presskonferensen som jag skulle vara på precis skulle börja. Jag räckte helt sonika över telefonen till min fotoassistent. De kunde prata arabiska med varandra då den enda är från Libanon och den andra från Egypten. De hade lyckats fixa allt tills jag var klar med presskonferensen, phew det löste sig!

Erfarenhet ger färdighet.

Hade fotograferingen ägt rum idag hade jag klarat det själv. Idag äger jag en egen Profoto utrustning så har nu varit med om det mesta vilket jag inte hade då.Det är en av fördelarna med att anlita en erfaren fotograf då de har vart med om många olika situationer och lyckats lösa mycket under sin yrkesverksamma tid. Det är ju ofta så att det går lite fortare med erfarenhet.

Mycket medgörlig modell.

Donald Trump var superenkel att fotografera! Jag var lite nervös inför fotograferingen då jag inte visste hur medgörlig han skulle vara och göra det jag ville. Det fanns även en tidspress och jag hade därför endast 10 minuter på mig att fotografera honom.

Donald Trump Fotograf
Porträtt President Donald Trump med golfklubba i handen
Oredigerad bild så ni ser hur det såg ut och var hand stod jag hade markerat med tejp på pappret så han skulle veta vart han skulle stå.

Skapa rapport.

Jag hade bara några sekunder på mig att skapa rapport med min modell som den här dagen var Donald Trump. Det märktes tydligt att han var van att handskas med alla möjliga slags människor och fick oss alla att slappna av. Det var jag, min fotoassistent, två personer från tidningen, Donald Trump, hans säkerhetsvakt samt några fler som jag inte vet varför de var där. 🙂 Vi var minst sagt ett gäng i den lilla portabla studion men som man brukar säga, finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Det är inga problem för mig att det är många personer i rummet men det kan störa min modell. Men i detta fall så var han så erfaren med att bli fotograferad så han brydde sig inte heller. Donald Trump var även oerhört lyhörd och lyssnade på vad jag ville han skulle göra. 40 bilder senare var vi klara!

Donald Trump Fotograf
Porträtt av president Donald Trump

Trump lekte lite framför kameran.

Donald Trump hade inga problem med att leka lite framför kameran. Det var ju för en golftidning som jag fotograferade till, World Wide Golf magazine så jag gav honom först en driver (golfklubba) att hålla i på lite olika sätt. Sedan gav jag jag honom en putter (golfklubba) för att få honom att agera lite. Det är alltid lättare för en modell att slappna av framför kameran om de får något att hålla i då de har något att göra med sina händer och armar.

Donald Trump Fotograf
Porträtt av President Donald Trump

Ansiktsuttryck!

Ditt ansiktsuttryck säger massor. Som fotograf är det viktigt för mig att veta vad det är jag skall sälja med bilden. För det måste jag sedan återge och spegla i modellen som jag har framför mig. Det är mitt ansvar som fotograf att jag får modellen på ’rätt’ humör så att det passar för uppdraget. Ibland passar det att vara glad och ibland behövs attityd etc. Det är därför viktigt att jag har så mycket information som möjligt från företaget jag fotograferar för så att jag tar rätt bilder som speglar det de vill förmedla.

Donald Trump Fotograf
President Donald Trump talar vid talarpodie
Donald Trump under presskonferens. Många olika mimiker blir det under ett tal 😉

Idol bilder.

Alla på tidningen ville så klart ha egna idolbilder tillsammans med Donald Trump så det klämde vi också in. Här ovan ser ni ägaren till World Wide Golf Magazine, Mike Gallemore som är baserad i England.

(Dessa bilder togs innan Donald Trump blev President Donald Trump så jag vet inte om alla idag är lika stolta över bilderna. Personligen lägger jag ingen politisk värdering i vad han har gjort och gör idag. Utan jag ser på det som att jag har utfört ett fotouppdrag åt en tidning.)

Donald Trump Fotograf
President Donald Trump skakar hand med Mike Gallemore
Donald Trump tillsammans med tidnings ägaren Mike Gallemore

Donald Trump & Dale Carnegie.

Utan att ha frågat Mr. Trump själv så har jag mina aningar om att han har läst boken How to win friends and Influence People av Dale Carnegie(Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning : om kommunikation människor emellan)

Detta baserar jag på hur han betedde sig medan jag träffade honom. Han var väldigt artig och använde mitt namn, (Helen) vid flera tillfällen medan vi konverserade. Han pratade också massa gott om mig, som hur duktig fotograf jag var. Till min uppdragsgivare Mike berättade han vilket bra val de hade gjort av fotograf och att jag som han uttryckte det Was a keeper! Mig kunde de minsann inte lämna därhän för jag var så duktig. (Hur han nu kunde veta det? :)) 

Han ville så klart se bilderna innan de kom ut i tidningen så jag skickade ett urval till hans mejl och fick som svar att han tyckte de var så bra. Vilket ju så klart alltid är kul att höra. 🙂

Donald Trump Fotograf
Donald Trump Helen Shippey fotograferar Donald Trump i Dubai

Presskonferens!

Med på presskonferensen var designern av golfbanan, Gil Hanse, Ivanka Trump, Donald Trump och ägaren till Damac Properties Hussain Sajwani. De alla pratade inför pressen och några utvalda personer som arbetar på de olika golfbanorna i Dubai.

Donald Trump Fotograf
President Donald Trump m.fl inspekterar byggprojekt
Donald Trump och hands dotter Ivanka Trump tillsammans med ägaren av Damac Properties Hussain Sajwani

Bra golfare!

Donald Trump är en riktigt bra golfare. Här hade de radat upp flera golfbollar efter varandra som han tog och slog ut från första Tee på golfbanan, Trump International Golf Club.

Riktigt imponerande att se hur enkelt han svingade trots att han inte hade värmt upp och bar kostym en mycket varm dag i Dubai öknen. Alla slagen var bra!

Vill du också ha porträttbilder av dig själv så är det bara du hör av dig.

Donald Trump Fotograf

Boka en fotograf

Kontakta mig gärna om du har frågor kring en fotografering eller fotokurs.

KONTAKTA Helen Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

 

Fotograf baserad i Västerås som reser över hela Sverige i sin Dethleff husbil till olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

fotograf i västerås

Jobba som fotograf – Hur funkar det?

Hur är det att arbeta som fotograf? Många har frågat mig hur det är att jobba som fotograf i Västerås, Sverige och Världen? Svaren är givetvis många, men jag ska

Kvinna på en äng i Sverige

Fotografera i befintligt ljus

Styrkan med befintligt ljus Att använda sig utav naturligt ljus vid fotografering blir väldigt vackert. Det finns dock en del utmaningar och därför vill jag dela med mig utav min

Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Fotografera i skymning i Västerås

Att fotografera i skymning skapar nästan alltid vackra bilder.  Det är ett super vackert ljus i skymningen precis innan solen går ner. Gyllene timmen (Golden Hour) ja, kärt barn har

Detalj bild på en elstolpe

Skapa intressanta bilder

Hur skapar man intressanta bilder? Vad som gör en bild intressant är väldigt subjektivt och det är väldigt lätt att följa med strömmen istället för att gå sin egen väg.

Fototips Porträtt på ett barn

Fototips- Låt det regna inomhus

Här kommer fototips om hur du får det att regna Tänkte ge dig mitt fototips om hur du får det att regna inomhus. Vi vill så klart inte ha hål

Ek löv med frost på

Fokusera rätt!

Hur fokuserar du rätt i dina bilder? Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att

Fotokurs Kvinna med kamera i handen

Fotokurs- privatlektioner

Privat fotokurs i Västerås Vill du lära dig hantera din digitala systemkamera bättre? Funderar på vad bildkomposition är? Kanske vill du lära dig fotografera människor, natur och/eller landskaps bilder? Kolla

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

Bildbank Två killar på promenad i en backe bildbank

Egen företags bildbank

Din hälsa är viktig lika så en egen bildbank Visst kan du hålla med om att din hälsa är viktig för ditt välbefinnande det är även en egen bildbank för

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.