Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad.
Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång!
Har du kommit hem från en att ha tagit lite bilder och ibland känner du, Wow där satt den och ibland bara nej det här var ju inget vidare att titta på? Känner du igen dig? Jag kände så ibland från när jag hade vart ute på fotopromenader med fotointresserade vänner att ibland hade jag pang bilder med mig hem och andra gånger nej.
Nu vet jag varför det blev så! Det berodde på hur jag hade komponerat min bild ibland så funkade den och ibland så hade jag missat en del element som bör vara med i bilden för att göra den harmonisk att titta på.
Så nu vill jag hjälpa dig på traven med att berätta hur du kan tänka för att komma hem med pang bilder varje gång!
5 sätt till att förbättra din bildkomposition!
Fundera över dessa frågor innan du tar en bild:
- Vad är viktigast i din bild? – Vad är ditt primära objekt i din bild?
- Vad vill du framhäva? – Något som hjälper dig att framhäva ditt primära objekt.
- Vad vill du gömma i din bild? – Något som inte tillför din bild något kanske? (papperskorg, lyckstolpe)
- Vad är syftet med att ta bilden? – Vad vill du bilden skall säga?
- Hur har du tänkt använda din bild? – Bra att veta innan du tar bilden hur du vill använda den. För vilket medium samt skall det vara text i bilden så behöver du lämna plats för det, skall det vara för en reklam i en tidning så behöver du tänka på det. etc.
Fundera på vad som är det viktigaste i din bild som du tänker ta. Sedan får du välja vart du önskar att placera det för att det skall vara tilltalande för din bild.
Det finns lite grund regler att tänka på när man tar en bild.
Det finns något som heter gyllene snittet (det är nästan som tredjedels regeln om du har hört talas om den) och det finns Fibonacci spiralen.
Jag börjar förklara Fibonacci spiralen
Den Italienska matematikern Leonadro of Pisa Fibonacci född 1175 kom på en sekvens med nummer som heter Fibonacci sekvensen, du kanske känner igen den från filmen Davinci koden eller om du har läst Dan Browns böcker?
I alla fall jag skall ta det mycket enkelt så ha ingen förhoppning om en matte lektion för det kommer det inte att bli, men för all del förkovra dig i ämnet om du är intresserad så kan du berätta mer för mig efteråt.
I kort het så går Fibonacci- siffer serien, ut på att man adderar de två föregående talen för att få nästa tal i serien, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144… Om du delar ett av dessa tal genom den föregående siffran i serien får du ett ungefärligt värde av den gyllene siffran. Desto större Fibonacci-siffra du väljer desto närmare kommer värdet att bli 1,618 vilket är hans magiska siffra. 🙂 Så summa sumarum så följer din bild dessa matematiska siffror så är den harmonisk att titta på, just för att mycket som finns naturligt runtomkring oss kan man räkna Fibonacci sekvensen på. Några enkla exempel från din vardag, en snäcka, en blomma och en kotte är bara några få som har skepnaden utefter hans uträkningar. Vilket gör att vi är vana att se den här symetrin i vår vardag därför att vi tycker den blir mer harmonisk jämfört om vi sätter allt centrerat i mitten som är ett typiskt nybörjar fel när man börjar fotografera. Det finns dock fall där du behöver sätta det du tar kort på smack i mitten med flit. Men då är det precis just det med flit. Jag vill med de här regleran göra dig medveten om dem och när du kan och behärskar dem så får man bryta dem, bara du gör det med flit och inte av en slump.

Det här är Fibonacci spiralen
Lyssna gärna på dessa två filmer nedan så visar de visuellt lite mer om hur vi lever med Fibonacci sekvensen i vår vardag.

En bra komponerad bild leder din blick mot det som fotografen vill visa upp, dvs huvudmotivet i sin bild. Ett smidigt sätt att göra det på är att arrangera olika bildelement så att de tillsammans känns behagliga och naturliga att titta på.

Gyllene snittet som en del lite slarvigt kallar en tredjedels regel
Jag har själv flera gånger förklarat för fotoelever att de skall fundera över tredjedels regeln i sina bilder. Det är väldigt likt gyllene snittet men inte precis, men nära. Så det är inte alls fel att tänka så om du redan är van vid det.

Tanken med både gyllene snittet och tredjedels regeln är att man skall sätta det man vill framhäva på en av skärningspunkterna i rutnätet. Om vi kollar på naturen runtomkring oss så härstammar mycket om inte allt från just gyllene snittet. Det finns en matematisk formel för den med som är 1,618. Gyllene snittet är ett sidoförhållande (dela en sträcka så att den ena delen är ca 61,8% och den andra blir ca 38,2%). Det här tänket har används i både arkitektur och konst i över 2000 år. En del påstår att om du använder tredjedels regeln så gör det din bild harmonisk och strukturerad. Medan det gyllene snittet gör din bild harmonisk och dynamisk dvs. mer levande. Intressant skillnad att fundera över.
Det jag vill du skall ta med dig är att ta hjälp utav rutnätet som troligtvis finns i din kamera när du komponerar din bild.




Symmetri i din bild
Människan i allmänhet gillar att se symmetri, så det är aldrig fel att söka efter symmetri i dina bildkompositioner.



Ledande linjer i din bild
Du kan med fördel använda dig utav ledande linjer som för den som tittar på din bild längre in i bilden. Linjerna hjälper en att se det du vill man skall titta på i bilden.


Rama in din bild
Det är också fiffigt att använda sig utav inramning av huvud objektet i bilden. Då är det super lätt för den som tittar på din bild att förstå vart den skall titta på en gång. Som inramning kan du använda egentligen vad som helst, som en dörr, fönster till rör, träd etc. ja ta det som naturligt finns där du vill ta din bild.



Vilken bildkomposition är bäst?
Vilken av alla dessa olika bildkompositions möjligheter skall man nu välja till sina bilder? Ja det beror helt på vad du skall ta kort på och vad som finns runtomkring som passar in just då. Så du får tänka utifrån varje ny situation du är i och se vad passar bäst just här, av de möjligheter jag har att använda mig utav.
Det gäller att vara kreativ med sin bildkomposition då kommer du mer troligt hem med något mer unikt och spännande an din fotogranne.
Stort lycka till med dina bildkompositioner. Har du frågor eller vill gå en privat fotokurs så får du gärna höra av dig till mig. Du kan läsa lite mer om mina fotokurser.
KONTAKTA Helen Shippey vid frågorhey@shippey.se