pengasedlar

Vad kostar det att anlita en professionell fotograf?

Hur prissätter en professionell fotograf och vad skiljer en professionell fotograf mot en amatörfotograf i kostnad?

Så du funderar på att anlita en professionell fotograf och är osäker på hur mycket det kommer att kosta. Det är förståeligt – fotografi är ett mycket kreativt område och priset kan variera mycket beroende på fotografens erfarenhet och rykte.

En bra början är att bestämma vilken typ av fotografering du behöver. Behöver du porträttbilder på din personal på ditt företag eller bilder på din produkt?

Letar du efter en bröllopsfotograf? Eller kanske behöver du en flygbild för din hemsida?

När du har en uppfattning om vilken typ av fotografering du behöver blir det lättare att hitta rätt fotograf som specialiserar sig på det området och få en uppskattning av deras tjänster och deras pris för fotograferingen.

KVinnas händer full med småpengar

Vad kostar en fotograf egentligen?

Det enkla svaret – Det beror på.

Fotografernas arvoden kan variera från några tusen kronor till flera hundra tusen kronor, beroende på erfarenhet och efterfrågan.

När du beställer en professionell fotograf betalar du inte bara för deras tid – du betalar också för deras expertis när det gäller att få fram det resultat du vill ha.

Om du vill ha kreativa foton av hög kvalitet ska du vara beredd att betala för det. Bra bilder som förmedlar rätt budskap har ofta ett högre pris.

 

Prissättning

Prissättningen är antingen per timme, per fotouppdrag, fast pris eller månadsvis — det finns ingen gemensam standard för hur fotografen ska ta betalt, det finns dock bransch rekommendationer som många gånger inte är anpassade efter uppdragets natur.

Men som du som köpare men även som kreatör kan utgå ifrån för att få en fingervisning gällande fotograferingens pris, kolla in Svenska fotografers förbund www.sfoto.se.

 

Ponera att du har ont någonstans i kroppen och går till vårdcentralen. Väl där får du remiss till en expert eller specialist som har mer kunskap i det specifika ärendet. Specialisten ser till att åtgärda besvären så snabbt som möjligt och ger dig snabb och effektiv hjälp tillsammans med ett par tankar längs vägen. Kort sagt har du fått snabb service och slipper uppsöka vård igen för samma besvär.

Fotografyrket fungerar lite likadant. Ju mer kunskap och erfarenhet en fotograf har desto snabbare kommer du få önskat resultat, men riktigt så enkelt kanske det inte är. Låt mig förklara. 

 

Fotografer och dess foto nisch

Varje bildkreatör har sin foto nisch, det innebär att de brinner för det de fotograferar. En del gillar naturfoto en del tycker om porträttfotografering, andra fotograferar mat eller produkter. För att göra det lite klurigare så har alla kreatörer en egen unik stil. 

 

Så väljer du fotograf 

När du har bestämt dig för vilken fototjänst du behöver är det dags att börja leta efter någon som passar in för att hjälpa dig med själva fotograferingen. Kolla gärna runt i ditt egna nätverk för att be om rekommendationer. Du kan också leta på nätet och ditt lokal online nätverk på LinkedIn eller ditt fysiska BNI nätverk (Business Network International) eller vart du brukar fråga efter tips och rekommendationer.

När du har hittat några som uppfyller dina behov är det dags att kontakta dem och se vem som passar ditt fotouppdrag allra bäst.

 

Överensstämmer foto känslan med det du söker?

Börja med att kolla så känslan fotografen porträtterar genom sina bilder överensstämmer med vad du eftersöker. Därefter kan du efterfråga kunskapsnivå som Gesällbrev eller Mästarbrev inom fotoyrket och antal projekt som genomförts och vad fotografen kan leverera baserat på vad du eftersöker för sorts bilder.

Genom att beskriva vad du vill uppnå får din valda fotograf möjlighet att dels bestämma om han eller hon är intresserad och eller om det passar deras stil och profil. Det ger dig även möjligheten att se hur kreativ fotografen är. I det kreativa så får du en ordentlig kvalitetsstämpel på hur fotografen tänker och vilken kunskap som finns. 

 

Om du vill boka en fotograf för ett evenemang är det viktigt att du förstår hur fotografens kreativa process fungerar. Många fotografer har ett specifikt sätt att arbeta och om detta inte stämmer överens med ditt företags behov eller önskemål kan det leda till frustration på båda sidor.

 

Skillnad mellan professionell fotograf och amatörfotograf

Jag skulle säga att det finns tre nyckelfaktorer att ta hänsyn till när du bestämmer dig för om du vill anlita en professionell eller en amatörfotograf.

Den första är utrustningens kvalitet. Professionella fotografer använder avancerade kameror och objektiv som ger överlägsna bilder.

Amatörer kan ha bra utrustning, men den är oftast inte lika avancerad fotoutrustning, eller flera kamerahus ifall olyckan skulle vara framme så har en amatörfotograf sällan en back up att fortsätta arbeta med som professionella altid har med sig.

Jag har ibland med mig tre kamerahus beroende på vad jag har för fotouppdrag. Alla har olika fotoändamål så klart.

Men helt ärligt talat så kan vem som helst kalla sig fotograf och många kan ta en helt okej bild. Det är också där jämförelserna slutar mellan amatör och professionell.

En professionell fotograf kan läsa av en scen på några hundradelar och ställa in kameran så allt är optimalt i förhållande till omgivningarna. Ljussättning kan återskapas mellan tagningarna och fotografen kan placera objekten i bild så slutresultatet blir så bra som möjligt.

En fantastiskt tagen bild ska inte tas av en slump utan kunna återskapas och levereras på kommando och det kan en professionell fotograf göra varje gång. 

 

Hur prissätter en professionell fotograf uppdragen?

Varje fotograferingsuppdrag är unikt och därför varierar fotograferings priset från fotouppdrag till fotouppdrag. Men som en allmän regel tar en professionell fotograf betalt per timme eller per dag plus per använd bild.

När fotografen räknar på en fotografering räknar denna in vilken fotoutrustning som behövs, om resor måste göras, hur mycket tid som kommer gå åt för att planera uppdraget och hur mycket redigering som krävs. Men även hur projektet passar in i planeringen.

Fotografer arbetar ofta parallellt med flera fotouppdrag samtidigt och det finns enbart en begränsad mängd tid per fotograf.

 

Efterfrågan på fotografen påverkar också priset.

Uppdragets natur vägs också in, det innebär att reklamuppdrag normalt kostar mer än en serie porträttbilder på företags anställda eftersom det kräver en hel del planering, avstämningar, research och efterbehandling på bilderna innan fotoprojektet kan levereras.

Det säger sig självt kanske men många gånger tänker inte beställaren på hur mycket tid fotografen lägger ned för att leverera en fantastisk bild oavsett om det är ett porträtt eller en produktbild.

För den professionella fotografen är det som att skapa ett avtryck, ett alster och ett konstverk som kunden sen ska förvalta.

Det handlar inte bara om att ta en bild, utan om att skapa ett minne. Och det har ett verkligt värde.

Priserna för fotografer varierar beroende på erfarenhet, där amatörer vanligtvis är billigare än proffs. Professionella fotografer ger dock ofta överlägsna resultat på grund av att de använder avancerad utrustning och har förmåga att återskapa bilder

mans händer med små mynt i

Vilka kostnader finns det? 

Alla digitala kreatörer prissätter själva efter bästa förmåga och det kan se mycket olika ut mellan olika bild kreatörer. Det vanligaste är dock att beställaren betalar för fotografens tid i projektet.

Den tid det tar att planera, sitta med under möten, ta sig till platsen, fotografera och redigera bilderna.

Därefter väljer beställaren ut vilka bilder de önskar få levererade och dessa bilder levereras tillsammans med ett styckepris. På så vis har beställaren två projektkostnader — tiden som går åt och kostnad per bild som ska användas.

Andra kostnads upplägg finns och det är en förhandling mellan beställaren och fotografen.

Normalt brukar man säga att en fotograf agerar som en klassisk konsult, dvs att alla saker så som restid, boende med mera inte ingår i uppdragets initiala kostnad utan tillkommer fotouppdraget. 

 

Så här prissätter jag mina fotouppdrag

Jag personligen tittar på hur Svensk Foto Förbund har för prisguide för digitala kreatörer. Det är den bransch organisation jag som fotograf är med i.

Men jag går inte slaviskt efter deras rekommendationer när det gäller prissättning av mina fotouppdrag men det ger mig en indikation och något att falla tillbaka på i en prisdiskussion med kunden om själva fotograferingen.

 

Jag jobbar vanligtvis efter ett timpris och sedan ett pris per bild som du som beställare köper. Så du kan ofta enkelt räkna ut hur mycket ett fotouppdrag kommer att kosta eller hur många bilder du är villig att investera i just då som ligger inom din budget. Jag har även ett dagspris som ibland kan vara fördelaktig för kunden att använda sig av när det är fotouppdrag som tar stor del av dagen.

 

Summering

En professionell fotograf kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundra tusen beroende på hur erfaren och eftertraktad fotografen är. När du beställer uppdrag från en professionell fotograf så säkerställer du att resultatet blir det du önskar vilket kostar lite mer men som sparar dig pengar i längden eftersom du inte behöver göra om arbetet.

Ju tydligare du är med vad du som fotobeställare önskar dig desto mer frihet kan du ge fotografen att skapa det du eftersöker — ju mer frihet du ger åt skapandet desto bättre resultat kommer du få i slutleveransen.

Om du istället begränsar fotografen och ger exakta kommandon kommer du få vad du önskar dig men du riskerar också att fotografen tackar nej eftersom den inte erbjuds en kreativ frihet under fotograferingen.

 

Är du intresserad av att läsa vad en fotograf gör på jobbet så läs vidare här.

Här har jag skrivit lite mer om varför du skall anlita en professionell fotograf.

Läs gärna lite mer om vad som krävs att ta Gesällbrev inom fotografyrket.

Kontakta Helen Shippey

Helen Shippey har sin bas i Västerås, Västmanland men reser ofta i sin Dethleff husbil på olika fotoprojekt runt om i Sverige och övriga norden.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Professionell Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås

Fotografera i skymning i Västerås

Att fotografera i skymning skapar nästan alltid vackra bilder.  Det är ett super vackert ljus i skymningen precis innan solen går ner. Gyllene timmen (Golden Hour) ja, kärt barn har

fotograf i västerås

Hur blir man fotograf?

Svaret på, Hur blir man fotograf är nästan som att ställa frågan hur långt är ett snöre? Det finns massor av sätt att bli yrkesverksam fotograf på. Här skall jag

PGA Golf spelare går på en golf bana sportfotografering

Vikten av rätt bilder för företag!

Det är viktigt med rätt bilder! Vikten av rätt bilder är avgörande för dig som företag. Som företag är det viktigt att synas på sociala medier för att bland annat

studio fotografering med två människor

Bilder med attityd!

Vi önskar bilder med attityd! Fick ett telefonsamtal från Chef redaktören, Daniel Nordström på tidningen VLT, Mitt Media Bonnier News. Han skall tillsammans med Katarina Graffman starta en podcast och

Eventfotografering Fotograf Helen Shippey Företagsfotograf Västerås

Event fotografering för Västerås Stad

Söker du en eventfotograf? Jag hjälper dig med event fotografering. Nu när alla behöver bilder ständigt till sina olika sociala plattformar så behövs det också skapas content till det. Ett

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

7 Trender inom foto 2021

7 Trender inom foto 2021

  Håll koll på dessa 7 foto trender under 2021. En genomgående trend som fler och fler anammar är att fånga social distans eller social distance på engelska. Det handlar

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Fotokomposition Män ligger och vilar på en bänk

Börja med gatufotografering

Gillar du gatufotografering? Gatufotografi eller street photography handlar om att fånga spontana ögonblick av människor i offentlig miljö. Personligen älskar jag gatufotografering då man verkligen får tillfälle att använda sin

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.