Profoto b2 med Beauty dish och tjej modell

Varför Profoto B2 portabla blixtar istället för speedlite’s?

Vilket är bäst Profoto B2 eller Speedlite’s?

Mina första studioblixtar som ändå var portabla var ett par Profoto B2. Canons speedlite’s var länge mina Go to blixtar som jag satt upp på stativ eller direkt på kameran. Men så tog jag steget till att investera i ett par Profoto B2 portabla blixtar. Vilken lycka jag kände!

 

3 anledningar till varför du skall använda portabla blixtar istället för speedlight’s

  1. De kan ge dig mer ljusstyrka (de har mer kräm i sig) 250W
  2. De laddar om snabbare än speedlite’s som har vanliga batterier (kanske inte jämfört med Profotos egna A1, det har jag inte testat dem mot men det har också Litium batterier vilket brukar vara snabbare att ladda om)
  3. Pålitlig att de kommer att avfyras varje gång (det problemet hade jag när jag behövde ta flera relativt snabba bilder efter varandra)

Dessa portabla studioblixtar är enkla att använda och komma igång med även för dig som inte är van vid studioblixtar. Jag hade personligen ingen erfarenhet själv utan körde mycket trial and error dvs. testade mig fram.

Fäst blixthuvudet på kameran

Jag köpte även en mojäng (som heter Boomerang) för att sätta det lilla blixthuvudet på kameran precis som jag kunde göra med mina gamla Canon speedlite’s. Det kändes mindre smidigt men det gick! 

Funkar bra när man är ute och fotograferar och inte har någon assistent med sig som kan hjälpa till att hålla i saker och ting samt om man vill vara mer mobil dvs inte använda sig utav stativ för blixtarna.

Profoto B2 Fotoblixtar
Profoto b2 Canon 5 d mark 4 kamera

Profoto B2 Location kit

Profoto B2 blixtar och väska

Vad är nu en Profoto B2 location kit? Det är två blixtlampor och ett batteriaggregat. Jag investerade även i en förlängningssladd så att jag skulle kunna flytta mina två blixtar lite längre ifrån varandra. Båda blixtarna sitter nämligen ihop med samma batteriaggregat, så du har ett gemensamt och inte varsitt.

Det man skall vara medveten om när man använder förlängningssladd är att man förlorar ca 1 stopp i styrka, sa en Profoto-anställd till mig. Det är bara bra att veta och inget som begränsar dig, men något du skall ha i åtanke när du sätter de olika styrkorna på de två olika blixthuvudena, är att vill du ha exakt samma styrka på båda blixtarna så måste de skilja med 1 stopp om du använder förlängningssladd.

Profoto B2 Fotoblixtar
Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås håller i kamera och blixt under fotografering i vintern

Vad skall jag trycka på min Profoto B2?

Själva aggregatet är supersimpelt att använda. Den har inte många knappar och rattar så går inte att göra så mycket fel. Men jag skall gå igenom den med dig så att du hänger med.

Elkontakterna på batteriaggregatet har lock så att smuts inte kommer in när lamporna inte är inkopplade. Du kan även vrida på din blixtkabel när du sätter i den i aggregatet så att den låser sig fast och inte dras ur. Jag är dock personligen lite slarvig med att låsa kabeln utan sätter oftast bara i den i elkontakten och sedan börjar jag fotografera.

Det finns två rattar du kan vrida på, med dem så ändrar du ljusstyrkan på din blixt. Håller du knappen nere samtidigt som du vrider så hoppar siffrorna framåt snabbare ifall du tycker det tar för lång tid att vrida och det bara byter en hundradel åt gången.

Se till så du vet vilken av blixtarna du har kopplat till vilket eluttag på aggregatet så du byter styrka på rätt blixt.

Du kan även välja att ha blixtarna kommunicera på olika grupper. Det är behändigt för när du inte står nära ditt aggregat och vill ändra ljuset så kan du ändra ljusstyrkan från din sändare som du har sittandes på kameran i blixtskon. Gäller bara att komma ihåg vilken blixt som tillhör vilken grupp 🙂

Du kan med en enkel knapptryckning ändra från pipljud när blixten är redo att användas eller att ljuset dimmas eller inget alls. Du trycker bara fram de olika varianterna och stannar där du vill vara, det står i displayen, Beep, Dim. Jag brukar inte ha någon av dem, varken pipljud det irriterar mig mest eller att blixten dimmas för det känner jag inget behov utav när jag är ute. Jag ser behovet och varför det finns men inte för mig i det jag fotograferar. Ett pipljud är superbra att ha när du fotograferar modeller för då vet de när de skall ändra position och då kan de göra det vid varje pipljud.

Profoto b2 blixtar

Profoto har användbart modelljus

Du kan använda modelljuset som är ett LED ljus hela tiden medan du fotograferar om du önskar, men det drar så klart på ditt batteri så du kanske inte alltid vill ha det på men helt upp till dig. Jag brukar ha det på i början när jag måttar in vart ljuset skall vara så att jag ser vart det faller och är riktat mot. Sedan stänger jag av det för att spara på batteri.

Jag behåller modelljuset på om jag fotograferar i mörka förhållanden dels för att vi alla skall kunna se men även för att kameran skall kunna fokusera. Det är bara en enkel knapptryckning med att få på och av modelljuset knappen sitter på aggregatet. 

Jag tycker att batterierna blir urladdade relativt snabbt, tyvärr. Men har du ett extra batteri så är det en smidig lösning (det har jag, vi har även bil-batteriladdare som är bra när vi är ute i naturen och behöver ladda).

De laddas upp snabbt så jag brukar ladda det ena medan det andra används. Du kan även om det kniper och du har tillgång till eluttag använda blixtarna medan de är kopplade till ditt eluttag. Det står i manualen att du inte skall ha aggregatet i sin lilla väska när den laddas så jag var supernoga i början med det tills jag träffade en kille som arbetar på Profoto, som sa att ”nja det var nog inte så viktigt här i Sverige”. Det värre när jag bodde i Dubai där det redan var mycket varmare. Så nu har jag börjat slarva med det och behåller aggregatet i sin väska medan jag laddar den. Där är ju till och med ett hål i väskan så att du skall kunna göra det.

För att byta batteri på ditt aggregat så måste du ta upp den ur dess lilla väska för batteriet sitter underst på aggregatet, lite av en pain tycker jag men även bra då är ju batteriet lite mer skyddat kanske… ?

Bärbar väska

Batteriaggregatet kommer med en egen bärbar väska, den har öglor så din assistent kan sätta fast det i sitt skärp och bära runt den runt midjan, eller ha den över axeln. Har du ingen assistent så kan du hänga den på ditt ljusstativ eller sätta den på marken. Det är inte alltid den når ner till backen beroende på hur högt upp du vill att ditt ljus skall sitta. Den når inte ner för själva blixtens kabel är inte lång nog.

Vi som fotografera mycket ute i naturen gillar att tyget på väskans undersida är vad som ser ut och känns som vädertätad – det är stor tummen upp från oss för det.

Lätta blixthuvud

Vikten av själva blixthuvudena är mycket lite vilket gör dem mycket mobila och lätt att hålla i om du har en assistent och inget stativ.  

Profoto Air Remote TTL

För att få dessa att avfyras så behöver du så klart en sändare som kommunicerar med dina blixtar, jag använder mig utav en Profoto Air Remote TTL-C (C står för att den passar till Canon kameror) Det finns även N för Nikon. De arbetar för att få fram fler för de andra kamera-märkena som finns på marknaden, de fungerar med andra kameramärken men det är inte alltid TTL funktionen fungerar.

Du monterar den på din kameras blixtsko, trycker på On och kör. Du måste se till att de har samma kanal på både din air-remote och på batteriaggregatet, annars kommer din kamera och blixt aldrig kunna kommunicera med varandra.

Det var på den här sändaren som jag menade att du kan stå en bit från dina blixtar och ändå ändra dess styrka genom att veta vilken grupp de olika blixtarna tillhör.

Du kan även byta kanal ifall det skulle vara en till fotograf i närheten av dig som också fotograferar och har samma kanal som du, använder ni olika kanaler så kommer dina respektive den andras fotografens blixtar inte att påverka varandra.

Det här är inget problem jag har stött på, speciellt inte när vi är så mycket ute i naturen och fotograferar för vi är ofta rätt ensamma 🙂 Vilket är superskönt. 

Profoto B2 Fotoblixtar

Profoto’s olika ljusformare

Det fiffiga med Profotos blixtar är att deras blixthuvud har samma diameter så du kan enkelt använda de flesta av deras ljusformare på alla deras blixtar förutom Profoto A1. Den är mycket mindre och är heller ingen studioblixt utan ett speedlight som du fäster på kamerans blixtsko.

Ljuset från den här blixten är rätt fint som det är så du kan ibland, när det passar dig, inte ens behöva använda en ljusformare. Jag varierar lite mellan vad jag gör beroende på vad jag fotograferar för något.

OCF (Off Camera Flash) som passar alla Profoto blixtar inte alltid dock A1

Jag älskar personligen hur simpelt och enkelt det är att använda Profoto’s OCF (Off Camera Flash) system. De är lätta att bära med sig vilket för oss är av vikt eftersom vi alltid fotograferar på plats någonstans, ibland i naturen och ibland hos ett företag.

Så enkelt att bära med sig i både vikt och enkelt att sätta ihop är faktorer som är viktiga för oss. Jag använder mig personligen ofta av olika paraplyer både med vit insida och med silvrig insida och ibland ett som är translucent.

Vilken storlek på paraply jag använder varierar lite på vad jag fotograferar och hur mycket av området jag vill ljussätta.

Profotos OCF grids tycker jag är fiffiga att använda så gör gärna det, jag använder grids oftare än vad jag använder deras OCF barndoors och OCF snoot. Mest för jag tycker att jag får mer kontroll på ljuset genom grids än vad jag får genom barndoms och deras snoot, även om de har många bra kvaliteter och fotomöjligheter i olika sammanhang.

Vi har alltid med oss OCF gels i alla de olika färger Profoto har, men de använder jag ärligt talat inte så ofta, men skall nog börja göra det för att skapa färgen på plats.

Har annars gjort det i efterbehandlingen dvs. i Photoshop och Lightroom men så klart så vill jag ha bilden så klar som möjligt i kameran när bilden tas, för att snabba upp mitt workflow. 

Profoto B2 Foto blixtrar

Profoto B2 vs. Speedlites

Nå går det att jämföra Profoto B2 vs. Speedlites?

Nja är mitt svar där. Personligen så kunde jag inte sluta använda mina Canon Speedlite’s när jag köpte mina Profoto B2, som jag kanske hade trott från början. Jag kunde sätta B2 på min kamera, men det var inte smidigt. B2 blixthuvudena är lätta i jämförelse med studioblixtar men de är inte lätta och smidiga i jämförelse med speedlight’s.

Så mitt arbetsflöde när jag fotograferade events ändrades inte utan jag favoriserade fortfarande Canons speedlight’s vid sådana tillfällen.

Funkar Profoto B2 monterad på kameran?

Jag provade att ha min Profoto B2 monterad på kameran vid ett bröllop så det funkar ju men jag skulle inte göra om det om jag inte måste, utan hellre fråga en kompis att följa med och agera som assistent och hålla i blixten istället för att sätta den på kameran.

Vilket även gör ett bättre ljus, för att ljuset inte sitter på kameran! Du skall nämligen försöka eftersträva att aldrig sätta någon blixt på kamerans blixtsko. Men ja, jag vet ibland är det oundvikligt så då är det viktigt att veta hur du skall rikta din blixt. 

Jag gillar Profoto B2 för dess portabilitet men de kunde inte ersätta speedlites för mig, men köper du en Profoto A1 så kan du sälja dina speedlites – de är likvärdiga. Läs mer om Profoto A1 här.

Valde mellan Profoto B1 och B2

For mig så var valet mellan Profoto B2 mot Profoto B1 och då vann Profoto B2, för att blixthuvudena var mindre, lättare och smidigare för mig att ta med mig på fotograferingar och för att jag trodde det skulle vara smidigt att ha på kameran. Jag hade helt klart fallit offer för deras reklam som de riktade hårt mot bröllopsfotografer. Ungefär som de nu gör med deras Profoto A1! 

Så här arbetar jag idag!

Idag när jag är ute och fotograferar så använder jag allt oftare Profoto B1 jämfört med Profoto B2. Jag tar ofta med mig båda för jag gillar att vara redo med att kunna ljussätta precis som jag vill när jag väl är på plats och det är svårt att veta innan du är på plats.

Du kan ha en aning om hur du tror du vill ljussätta innan du är på plats men du måste vara redo att ändra det för när du väl är där så kanske förutsättningarna är helt annorlunda från när du var där sist. Skiner solen? Regnar det? Är du på en liten plats där stora paraplyer inte få plats? Ja det finns mycket som kan ändras från en dag till en annan även om du har planerat och tänkt till så var förberedd att på plats tänka om och se vad du har för förutsättningar för din foto ljussättning.

Ut och ha skoj! Det är viktigt inom fotografi har du inte roligt skapar du inga bra bilder.

Hoppas jag inte krånglade till det för mycket för dig. Har du frågor är det bara du ställer dem i kommentarerna så skall jag försöka svara så gott jag kan.

Fler fototips

Söker du efter fler fototips på hur jag arbetar som fotograf så kolla in min blogg under kategorin Fototips så finner du fler.

Fotokurser med hands on foto träning

Är du intresserad av att lära dig mer om hur du använder just din fotoutrustning så har jag fotokurser som jag skräddarsyr utefter varje individ och foto kunskapsnivå. Kolla in mitt fotokurs utbud och se vad som passar dig.

KONTAKTA Helen Shippey 
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

När Helen Shippey inte är i Västerås, Västmanland så är hon ute med sin Dethleff Husbil och reser på fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

UAS pilot tjej som styr en drönare

Hur blir jag drönarpilot?

Jag tänkte berätta för dig i några korta steg hur du blir drönarpilot i Sverige men ditt drönarkort gäller över hela Europa.   Som drönarpilot i Sverige & EU behöver

Drönare

Vart får man flyga drönare?

För att få flyga drönare i Sverige och i Europa krävs det dels ett drönarkörkort men du behöver också ha koll på en rad andra delar som gör flygningen säker

Fotograf med sin fotograf kund

Följ med på ett fotouppdrag

Häng med mig på fotouppdrag För att genomföra ett fotouppdrag krävs både förberedelse och planering. Det finns även en hel del att tänka på under samt efter fotograferingen. I detta

fotokurs deltagare

Kom igång med fotografering!

Hur du kommer igång med fotografering! Det kan finnas flera anledningar till varför det ibland är svårt att börja med något och det spelar ingen roll om det är att

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

ernie els golfare vid soluppgpng

Fotografera soluppgångar

Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång? Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta

Ek löv med frost på

Fokusera rätt!

Hur fokuserar du rätt i dina bilder? Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att

Arboga Ambassadör porträtt Saab

Är du en Arboga Ambassadör?

Vill du också vara en Arboga Ambassadör? Energin du känner när du är i Arboga är super att uppleva. Jag känner det varje gång jag är i Arboga på något

profilbild på Gentiana Murseli Porträttfoto Företag Västerås Skyltstället

Linkedin profilbild, är den viktig?

Hur viktig är din LinkedIn profilbild egentligen? Jag skulle säga att din profilbild på LinkedIn är jätte viktig. Din profilbild är din första kontakt med potentiella nya arbetskollegor, chefer och

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.