Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag.

Men vilket är det bästa objektivet?

Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt eller fel här utan mycket är tycke och smak. Sedan finns det rekommendationer från tillverkaren så klart vad de hade tänkt du skulle använda objektivet till, men det är ju ingen lag utan gör som du känner.

Med det sagt så har jag så klart en favorit. En Go To Lins helt enkelt.

Den favoriten kan ibland variera lite men har just nu väldigt länge vart min Canon 24-70 mm F2.8  objektiv!

Jag använder så klart andra objektiv eftersom jag fotograferar många olika saker så är det inte alltid det passar bäst med ett 24-70mm objektiv. 

Det är faktiskt min sambo Roger som har fått mig till att byta objektiv lite oftare än vad jag kanske gjorde ett tag. Jag blev väldigt bekväm och bara använde ett objektiv trots att jag hade en uppsjö av andra. Tror det var när han lite lättsamt hotade med att om jag bara använde ett objektiv så kunde vi sälja alla de andra som var överflödiga? 

Så jag var ju tvungen att bevisa motsatsen och att jag kunde använda fler objektiv under samma fotografering 🙂

Såg en video från en Amerikansk fotograf som använde mist 5 olika objektiv när har fotograferade ungdomar, han använde det som ett säljargument till varför hans fotograferingar kostade X var just för att han använde så många olika objektiv! För honom betydde det kvalitet och att han ville trycka på att han hade mycket utrustning.

Jag vet inte om det imponerade på hans kunder som han ville få det att låta?

Objektiv fotograferar
Företagsfotograf Helen Shippey i Västerås håller i kamera och objektiv

Byt objektiv ofta

När jag väl valde att använda fler objektiv fast jag ibland kanske inte riktigt såg nyttan med det så ledde det till att jag faktiskt blev grymt stolt över mig själv. Jag tog inte den vad Roger kallade ’lata’ vägen och gjorde som jag brukade, utan tänkte lite annorlunda utanför boxen som man så fint säger och fotograferade mer utefter vad jag lär ut i mina fotokurser.

Utmana dig själv!

Det är när du utmanar dig själv som du kommer hem med bilder som kanske förvånar dig själv och definitivt kunden också. Så våga utmana dig själv varje gång du håller i din kamera!

Byt perspektiv ofta så får du helt olika bilder fast du tar kort på samma sak (objekt).

Fotokritik

Det är bra att ha någon nära som törs ifrågasätta och säga som det är ibland. Har du någon som törs vara ärlig mot dig?

Det kan var en familjemedlem eller en vän. Det gäller att ha ett öppet sinne så att du är mottaglig för kritik. Det är inte alltid roligt att höra vad de tycker är sanning men det kan vara väldigt nyttigt.

När det kommer till foto och bilder så är ju allt ändå subjektivt, om en bild är bra eller dålig är väldigt individuellt. Jag kanske tex inte gillar en bild men det gör ju inte bilden dålig för det. Men den passar inte mitt tycke och smak bara.

Objektiv fotograferar
Mode plåtning av kvinna i öknen i Dubai
Använder ett Canon 24-70mm F 2.8 L vid den här mode plåtningen i Dubai öknen.

Varför gillar jag då mitt Canon 24-70 mm f.2.8 objektiv så mycket.

Det är ett mycket allsidigt objektiv eftersom du har både vidvinkel och zoom. Så fotograferar du i ett litet rum passar det bra.

Det är otroligt skarpt. Innan jag investerade i det här objektivet använde jag Canon 24-105mm F.4.0 L Vilket också är ett bra objektiv, men jag upplever att skillnaden är stor i hur suddigt du kan göra en bakgrund tex. eftersom du kan öppna upp till hela F. 2.8 jämfört med F. 4.0.

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Canons telezoom objektiv

Jag hade länge mitt Canon 70-200 mm F.2.8 L  telezoom objektiv som mitt favoritobjektiv. Det ger en sådan vacker suddig bakgrund bakom personen du fotograferar. 

Jag använder ofta det här telezoom objektivet när jag vill fotografera ögonblicksbilder. När jag fotograferar personer på ett företag står jag på avstånd och fotograferar superfina actionbilder åt företaget på hur deras medarbetare arbetar på riktigt. Det blir inte de där fejkade bilderna där man säger åt någon att göra samma sak flera gånger för att fånga den rätta händelsen i deras arbetsuppgift.

Telezoom objektiv är också fiffigt att använda ibland när du vill trycka ihop en bild. Med det menar jag om du vill att man skall uppleva att saker är närmare varandra än vad de egentligen är. Ta en landskaps bild tex. så kan du få bergen som är långt borta att se ut som de är närmare än vad de egentligen är. Tar du samma bild med en vidvinkel så ser bergen ut att vara super långt borta som de kanske också är på riktigt. 

Objektiv fotograferar
100mm Canon macro lins
Canon EF 100mm f. 2.8 Macro USM objektiv

Fast brännvidd

Canon 50mm F. 1.8 med fast brännvidd är ett objektiv som är supervackert. Jag använder det alldeles för sällan känns det som. När jag går ut och fotar lite streetfotografering så sätter jag ofta på det objektivet, mest för att det är litet så allt ser mycket mindre ut och inte stjäl så mycket uppmärksamhet samt får plats i min lilla kameraväska vilket är ett stort plus.

Summa summarum om vilket objektiv som är bäst beror på din fotosituation.. vad du skall föreviga samt känsla och plats i din fotoväska och vad du orkar bära på. Telezoom är generellt mycket tyngre att kånka på. 

Berätta gärna vilket som är ditt favorit objektiv. Det är alltid kul att höra hur andra fotograferar – det är så vi alla lär oss något nytt! För det finns ju inget rätt eller fel kom ihåg det!

Har du något du vill tillägga eller att jag skall förtydliga så här gärna av dig i kommentarerna här nedan.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA OSS
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Objektiv fotograferar
Roger Binbach kamera objektiv
Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 16 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Med både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera. Arbetat som marknadsförings chef i 7 års tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Fotografering utav Volkswagen bil i Västerås

Få rätt fokus i dina bilder

Så här får du rätt fokus i dina bilder Att fokusera rätt kan verka enkelt men det finns en del faktorer att ta hänsyn till för att lyckas med att

profilbild på Gentiana Murseli Porträttfoto Företag Västerås Skyltstället

Linkedin profilbild, är den viktig?

Hur viktig är din LinkedIn profilbild egentligen? Jag skulle säga att din profilbild på LinkedIn är jätte viktig. Din profilbild är din första kontakt med potentiella nya arbetskollegor, chefer och

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

fotograf i västerås

Jobba som fotograf – Hur funkar det?

Hur är det att arbeta som fotograf? Många har frågat mig hur det är att jobba som fotograf i Västerås, Sverige och Världen? Svaren är givetvis många, men jag ska

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag. Men vilket är det bästa objektivet? Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt

Hund på en soffa

Lyckas med djurfotografering

Hur lyckas du med djurfotografering? Många som har husdjur ser djuren som en del av familjen och det är därför vanligt att man vill föreviga familjemedlemmen på bild. Att fotografera

Arboga Ambassadör porträtt Saab

Är du en Arboga Ambassadör?

Vill du också vara en Arboga Ambassadör? Energin du känner när du är i Arboga är super att uppleva. Jag känner det varje gång jag är i Arboga på något

Fototapet

Fototapet -egen designad

Vill du ha en egen designad fototapet? Är du trött på hur dina väggar ser ut? Visste du att du kan göra egna fototapeter från personliga bilder? -Japp du kan

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.